תזונה נכונה: צירופי מזון טובים או מזיקים?
כשזה נוגע לתזונה נכונה, מחקרים ואזהרות צצים חדשות לבקרים. אבל איך אפשר לדעת למה להקשיב וממה להתעלם?! דיאטנית ותזונאית הוליסטית מפריכות את מרבית המיתוסים ומסבירות מדוע.
המיתוס: חייבים להפריד בין פחמימות וחלבונים
מי שהמציא את שיטת הפרדת המזונות היה ד"ר וויליאם האי, רופא ומנתח שחי בתחילת המאה. ד"ר האי סבל מלחץ דם גבוה ולב מורחב. רופאיו טענו כי למחלותיו אין פתרון, אבל הרופא המכובד לא ויתר ולטענתו, מצא דרך לרפא את עצמו.
הדוקטור הטוב טען, שאפשר למנוע הפרעות עיכול ומחלות בעזרת מה שהוא כינה תזונה מתואמת. וזאת משום שלטענתו מזון חלבוני דורש חומציות גבוהה בקיבה ואלו מזון עמילני - חומציות נמוכה, לכן אסור לערבב בינהם. מוכח או מופרך?
מופרך. אולי לד"ר המכובד השיטה הועילה, אבל האמת היא שלגוף אין בעיה לפרק בו זמנית חלבונים ופחמימות. עובדה: מרבית המזונות הטבעיים מכילים את כל אבות המזון - פחמימות, חלבונים וגם שומן - בכמויות משתנות. וגם מזונות שנחשבים "פחמימתיים", כמו דגן או קטניות – מכילים חלבונים. כך שלמעשה הפרדת חלבונים ופחמימות היא די מיותרת.
לדברי לילך פלג-וייס, דיאטנית קלינית במרכז שניידר לרפואת ילדים וברשת מכוני הכושר לנשים קרבס (CURVES), בכל פעם שמערכת העיכול מופעלת, מופרשים כל אנזימי העיכול. "לכן ארוחה מזינה צריכה לכלול פחמימות וחלבונים ביחד".
המיתוס: מיץ לימון טוב לעיכול
הטענה היא, כי שתיית מיץ לימון אחרי ארוחה כבדה מקלה על העיכול, ושכוס מים פושרים וכמה טיפות חמוצות אחרי האוכל מרגיעים צרבת, בחילה, עצירות ושיהוקים. מוכח או מופרך?
לא ברור. ללימון יש לא מעט יתרונות תזונתיים ובריאותיים: הוא מכיל פיטוכימיקלים שונים ואנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) לכן הוא כנראה מגן מפני סוגים שונים של מחלות. לדברי טליה לוין, שפית ויועצת בריאות הוליסטית, בוגרת בית הספר לתזונה משולבת בניו יורק,שהתמחתה בבריאות הוליסטית, לימון חיוני להפיכת הגוף לבסיסי יותר."גוף בסיסי הוא המפתח לחיים בריאים ולימון הופך את הגוף לבסיסי באופן מיוחד".
אבל האם הוא מסייע לעיכול תקין? בכלל לא בטוח.
המיתוס: אסור לאכול פירות אחרי האוכל
האם אכילת פירות מיד לאחר הארוחה עלולה לגרום לתופעות לוואי שונות, כמו גזים וכאבי בטן? מוכח או מופרך?
יש דעות לכאן ולכאן. לדברי ד"ר יעל קופלמן, סגנית מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה, עדיף לא לאכול פירות לאחר הארוחה, כיוון שהפירות עלולים להיות חומציים ולגרום לתסיסה ולצרבת. ד"ר קופלמן ממליצה להמנע מאכילת פירות כשלוש שעות לאחר הארוחה.
פלג-וייס, לעומת זאת, טוענת כי אין מניעה לאכול פירות בסיום הארוחה העיקרית. "להפך, פרי טרי, המכיל ויטמין C משפר את זמינות הברזל שהארוחה הכילה. ההסתייגות היחידה שאני מכירה, היא לגבי הסובלים מסוכרת. במקרה זה, על מנת לא לגרום לעליה משמעותית בערכי הסוכר, ההמלצה היא לאכול פרי בארוחת הביניים ולא בסיום הארוחה העיקרית".
המיתוס: אסור לערבב פירות וירקות
יש שטוענים כי אסור לערבב בין פירות וירקות משום שלכל אחד מהסוגים דרושים אנזימי עיכול שונים, שיכולים לסתור זה את זה. התוצאה עלולה להיות גזים, כאב בטן ושלשול. מוכח או מופרך?
מופרך. לדברי לוין "ניתן בהחלט לשלב פירות עם עלים ירוקים או עם ירקות אחרים". פלג- וייס מוסיפה ש"ההמלצה התזונתית היא לאכול פירות וירקות מחמישה צבעים. על מנת להגיע למכסת ההמלצות התזונתיות יש לשלב ירק או פרי בכל ארוחה, מומלץ לגוון ואין מניעה לשלב בין הירקות והפירות השונים".
המיתוס: לא בריא לערבב בשר וחלב
כולם מכירים את האיסור ההלכתי, לא לבשל גדי בחלב אמו. פרשנים מסבירים את ההמלצה בחוסר יכולת של הקיבה לעכל את המזונות יחד. יש שטוענים שהאיסור לערבב חלב ובשר, הוא משום שמדובר בשני סוגי חלבון שונים. על פי ההגיון הזה, "אסור" לערבב גם בין חלבון מהצומח (כמו סויה וקטניות אחרות) ובין חלבון "בשרי" או בין בשר ודגים. מוכח או מופרך?
מופרך. מבחינה בריאותית, אין הוכחה מדעית לכך שאכילת סוגים שונים של חלבון יחד היא מזיקה, ומבחינת עיכול ותזונה אין כל מניעה לאכול חלב ובשר בארוחה אחת (פרט לאיסור ההלכתי, כמובן). פלג-וייס: "קטניות (כמקור לחלבון מן הצומח) חשובות כחלק מתזונה מאוזנת, ומומלץ לצרוך מהן לפחות פעמיים בשבוע. אין מניעה לשלב מרק קטניות בארוחה עיקרית הכוללת עוף, בקר רזה או דג. בהחלט ניתן לאכול דג כמנה ראשונה ועוף או בשר למנה עיקרית. ואין מניעה לשלב בארוחה אחת סלט, טונה, ביצה, גבינות ולחם. זו נחשבת ארוחה בריאה ומזינה".
המיתוס: כדאי לאכול בשר ביחד עם יין אדום
מעבר לעובדה שזהו שילוב קלאסי מבחינה קולינארית, יש הטוענים כי בזמן אכילת בשר בקר נוצרים בקיבה רדיקלים חופשיים שמזיקים לגוף באופן כללי, ובמיוחד לכלי הדם. ואילו ביין אדום יש כמות של אנטיאוקסידנטים שמצמצמים את השפעת הרדיקלים החופשיים. ובכך הם מפחיתים את הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם. מוכח או מופרך?
מופרך. "יין אינו משפיע על עיכול בשר", אומרת פלג-וייס. היא מאשרת כי צריכה מתונה של יין אדום נמצאה מקושרת עם מניעת מחלות לב וכלי דם, אך אין הכרח ששני רכיבים אלו ייאכלו יחדיו.





React to WordPress