הסינים, יחד עם עוד כמה תרבויות נוספות במזרח, הן אלה שהבינו לפני המערב את כוח הריפוי שיש לאוכל.  וכך, כשבמערב דנים בחלבונים, שומנים וקלוריות, תורות הריפוי המזרחיות בוחנות מזון על פי איכויות אנרגטיות כמו "חימום" ו"קירור", חיזוק אנרגיה, בניית דם ועוד. אבל האם התזונה שתואמת את המבנה הגנטי ואת פילוסופיית החיים במזרח מתאימה תמיד גם לנו, הישראלים, המערבים? מתי כדאי לנצל את הידע התזונתי הסיני, ומתי כדאי להיזהר ולוותר?

 

ירקות כתומים: מזינים ומחזקים

 

על פי הרפואה הסינית, ירקות כתומים נחשבים למחזקי מערכת העיכול, ובפרט את הטחול, שאחראי על ייצור האנרגיה ובניית דם. לירקות כתומים יש טעם מתוק, שמזוהה עם מערכת העיכול. קבוצת הכתומים כוללת את הגזר, הבטטה והדלעת. לכל אחד מהירקות הללו יש איכויות יחודיות.

 

מתי ולמי כדאי: ירקות כתומים מומלצים לכולם, ולו רק בשל העובדה שהם זמינים, ומתאימים לתפריט הישראלי. על מנת להפיק מהירקות הכתומים את איכותם האנרגטי, מומלץ לבשל, לאדות או להקפיץ אותם.

 

תהליכי הבישול הללו מקלים על פירוק ועיכול המזון. מאחר שאורח החיים הלחוץ והתובעני לא תמיד משאיר זמן לעמוד במטבח ולבשל, ניתן לצרוך את הכתומים בסלט או בכריך, בשילוב תבלינים חמים כמו פלפל שחור, בזיליקום, קינמון, אורגנו ואחרים. תבלינים אלה עשויים לאזן אנרגטית את האיכות הקרה של הכתומים החיים. 

 

כאמור, את הירקות הכתומים יש לשלב בתזונה היומית שלנו באופן שוטף, אך לכל ירק וירק יש את היכולות הייחודיות לטפל במגוון רחב של מחלות ובעיות:

 

 אני ממליץ להרבות באכילת גזר ובשתיית מיץ גזר:

 

1.  על מנת לחזק את הריאות, אצל הסובלים ממחלות ומצבים כמו אסטמה, חירחורים, שיעול, ברונכיטיס.

2. להגברת ייצור חלב אם ולאיזון הורמונלי.

3. כשרוצים לשפר את תפקודי הכבד, ולזרז סילוק של פסולת מהגוף.

4. למניעת צרבת, התרבות של בקטריות הגורמות לתסיסה במעיים ובמצבי שלשול.

 

אכילת בטטה מומלצת במצבים הבאים:

1. כשסובלים מכאבי גב תחתון.

2. להקלה על תופעות גיל המעבר.

3. להגברת ייצור חלב אם.

4. לחיזוק כחושים וחלשים המתאוששים ממחלות ארוכות, או הסובלים משילשולים כרוניים. 

אכילת דלעת מומלצת:

1. לאיזון מצבי עודף "לחות" שמתאפיינים ביציאות רכות ומיימיות, אקזמה ובצקות.

2. לאיזון רמת הסוכר בדם.

3. לאיזון תפקודי טחול.

4. לחיזור פעולת הכיוח,במצבים כמו ברונכיטיס ודלקות גרון.

5. לטיפול בתולעי מעיים.

 

מתי כדאי לוותר או להיזהר: צריכה מוגברת של מיץ גזר עלולה להחליש את תפקודי הכליות ולהביא לביטויים כמו נשירת שיער וכאבי גב תחתון. באופן כללי, מומלץ לא לשתות יותר מארבע כוסות ליום. מומלץ להמעיט באכילת בטטה אם סובלים מעיכול חלש ומנטייה לנפיחות בטנית.

 

מוצרי חלב: לא חייבים לוותר עליהם

משום מה, יצא למוצרי חלב בקר שם לא טוב, והדיעה הרווחת היא שעל פי עקרונות הרפואה הסינית הם אסורים בתכלית. ובכן, מדובר בטעות.

 

מתי ולמי כדאי: על פי תולדות הרפואה הסינית, Zhu dan xi, שהיה אחד הרופאים הגדולים בסין במאה ה-14 לספירה הסינית, נהג לתת חלב בקר למטופליו. בעיקר במצבי יובש, שלרוב התבטאו ביציאות יבשות ומעטות, אצל אנשים מבוגרים וכחושים, בעיקר.

 

מתי כדאי לוותר או להיזהר: על פי כללי הרפואה המשלימה בכלל ולרפואה הסינית בפרט, מוצרי חלב מבקר גורמים לייצור לחות ועלולים להחליש את מערכת העיכול. חשוב לי לציין, כי מדובר במצבים מסויימים בלבד. כל עוד אין רגישויות לחלב בקר, והחלב עצמו מאיכות טובה, בהחלט ניתן לצרוך אותו ומוצרים שמיוצרים ממנו.  

 

סויה: במקום בשר, אבל לא מתאימה לכל אחד

 

סויה נחשבת בסין לתחליף בשר בקר. יש לה אנרגיה מקררת וטעם מתוק. היא מחזקת את הטחול, מווסתת את פעולות המעיים, מלחלחת יובש, מזינה את הכליות, מנקה את כלי הדם והלב ויש לה תכונות אנטיאוקסידנטיות. טופו הוא מזון חלבוני מצוין, כאשר הוא נצרך בכמויות מתאימות. אבל כמויות גדולות אינן מומלצות לאנשים עם בעיות בבלוטת האדרנל, שסולים מאימפוטנציה או להבדיל, מהתקרחות.

 

 

מתי ולמי כדאי: הכנסת סויה ומוצרים שמיוצרים ממנה לתפריט מתאימה:

1. לנשים עם תופעות קדם ויסתיות, הסתיידות העצם ולתופעות גיל המעבר.

2. לאנשים הסובלים מצרבות ודלקות כרוניות בקיבה כיוון שלטופו יש אנרגיה מקררת.

 

מתי כדאי לוותר או להיזהר: במערב יש נטייה להמליץ על מוצרי סויה כתחליפי חלב לרגישים או למי שלא רוצים לצרוך חלב. בגלל טבעה המקרר של הסויה, לא תמיד היא מתאימה לכל אחד. לכן כדאי להתייעץ עם מטפל מקצועי לגבי צריכת הסויה.

 

אני ממליץ להמעיט בשימוש  בסויה:

1. לנשים בהריון או לנשים מניקות, שכן טבעה המקרר עלול לפגום בייצור חלב אם.

2. יש ילדים ופעוטות שרגישים לחלב ושהם בעלי מערכת עיכול חלשה מטבעה. גם חלב סויה ומעדני סויה יכולים להחליש את מערכת העיכול, שאוהבת ודורשת חום כדי לתפקד באופן תקין, בגלל האנרגיה המקררת שלהם.

3. הסויה הופכת לפחות מקררת וקלה לעיכול כשהיא בצורת הרוטב, המיסו, טמפה. אך יש לשים לב לכמויות המלח הגבוהות והנתרן המצויות ברוטב ובמיסו, ולכן לאנשים עם לחץ דם גבוה מומלץ להיזהר.

4. לעיתים הסויה גורמת להפרעות עיכול, בהיותה קטניה, ולכן צריך לבשל אותה כראוי.

5. אי אפשר להתעלם מכך שהטעם שלה זר ושונה למי שגדלו על תפריט מערבי, ולא תמיד קל להתסגל לטעם.