תרופת הפלא מהטבע, זה השם שהודבק לתבלין הכי ריחני שיש. והכל בזכות האליצין, תרכובת אורגנית שנוצרת כשכותשים שום. במשך שנים רווחה האמונה העממית לפי לשום יש סגולות בריאות, בינהן כאלה שמשפיעות על רמת הכולסטרול בדם והפחתת יתר לחץ דם. אבל האם לאמונה ולמיתוסים הרבים שדבקו בשם יש גם הוכחות מחקריות?

 

עוד ב- Onlife

 

לדברי ד"ר רפי ביצור, רופא בכיר במרכז הליפידים על שם ברוך שטרסבורגר, במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, יש הוכחות מדעיות כי אליצין משפיע על שומני הדם - אבל הסכוי ליהנות ממהשפעות הוא מזערי. "למרבה הצער, האליצין, שכאמור משתחרר בכתישה, מתפרק ומתפוגג בתוך שניות. בנוסף, הכמויות שיש ממנו בשום הן קטנות מאוד. כך שלמעשה, כדי ליהנות מהשפעה מיטיבה שלו, צריך לאכול כמויות עצומות, משהו כמו 3-4 ראשי שום ליום, וזה לא משהו שאדם יכול לעשות באופן מעשי". 

האם יש אליצין בכמוסות ובשום קפוא?

ד"ר ביצור מבסס את דבריו על בדיקות ומחקרים שנערכו במכון הליפידים בשיבא בשנים האחרונות. דבריו נתמכים במחקר שנערך באוניברסיטת סטנפורד, בארצות הברית, ושהתפרסם בפברואר 2007 בירחון Archives of Internal Medicine.

 

המחקר עקב אחר 192 מבוגרים שגילם הממוצע 50, שהיו בעלי רמות גבוהות של הכולסטרול  הרע LDL. הם התבקשו לצרוך כמויות של שום, טרי, בכמוסות או בכדורי פלצבו.  הנבדקים עברו בדיקות דם אחת לחודש כדי לאתר שינויים בכולסטרול, אבל תוצאותיהן לא הראו כל שינוי  בערכי הכולסטרול.

 

"השימוש בכמוסות ומיצוי שום, כמו גם בשום קפוא, הוא חסר טעם", אומר ד"ר ביצור, "משום שהן לא מכילות אליצין. ישנם נסיונות כיום למצוא שיטה שתמנע את פירוקו של האליצין, אבל בינתיים – ללא הצלחה".

 

בשורה התחתונה - אומר ד"ר ביצור שמעיד על עצמו כחובב שום וכמי שמתבל בו את מזונו - שום הינו בעל פוטנציאל, קיימות בו התכונות הדרושות להשפיע על בריאות הלב וכלי הדם, אבל עדיין אין הוכחות מדעיות שאכילת שום, במתכונת הנוכחית, מפחיתה את ערכי הכולסטרול או משפיעה על לחץ הדם באופן כזה שימנע מחלות לב וכלי דם.

לבלוע שן בשלמותה

כדי למנוע את פירוק האליצין מציע הנטורופת אופיר פוגל, ממרפאת שיר"ם במרכז הרפואי אסף הרופא, לבלוע שן שום בשלמותה. לדברי ד"ר ביצור אמנם האליצין יגיע במלואו לקיבה ויספג במעיים, אבל שוב, הוא מדגיש, שמדובר בכמויות זניחות.

 

גם פוגל מודה, כי אכילת 2 שיני שום ליום תפחית את ערכי הכולסטרול רק בצורה מזערית, וכך גם לגבי הפחתת לחץ הדם. אבל פוגל עדיין מאמין בכוח הריפוי הטבעי. "המחקרים שנערכו בבעלי חיים מעודדים, גם מבחינת השפעתו האנטיבקטריאלית והאנטיוויראלית של השום. כנראה שהאליצין משמיד מזהמים".

אבל הוא מזהיר כי לאכילת שום יכולות להיות גם תוצאות לא נעימות: "אכילת שום אינה מומלצת לסובלים מצרבת או מדלקות וכיבים בקיבה ובתריסריון. אפשר לבלוע שן שלמה, לחתוך לקוביות קטנות אבל לא כדאי לעשות זאת על קיבה ריקה, משום שקשה לעכל אותו וכיוון ששום יכול לשרוף ולהציק במצבים בהם יש כיבים שלא ידוע עליהם. לכן עדיף לאכול אותו על לחם או לתבל בו תבשילים וסלטים".

 

פוגל אינו שולל כליל את השימוש בתוספים אולם מודה כי המידע המחקרי אודותיהם מאכזב ושכפי הנראה הם טובים פחות מ"הדבר האמיתי".