המדע, כנראה, לעולם לא יפסיק לחפש את התשובה לסיבה שבגללה אנחנו עולים במשקל, וההסבר החדש ביותר  מאשים את האישיות שלנו בעלייה במשקל. המגזין הרפואי Journal of Personality and Social Psychology מפרסם השבוע מחקר שנערך על ידי המחלקה האמריקאית לבריאות ושירותי אנוש ובו נטען באופן חד משמעי: אם אתם טיפוסים נרגזים, עם נטייה לעצבנות, הסיכויים שלכם לסבול ממשקל עודף עולים על אלו של אנשים נינוחים וידידותיים יותר לסביבה.

 

עוד ב- Onlife

 

 

 

<

אנשים אימפולסיביים ועצבניים שמנים יותר?

המחלקה בחנה 2,000 אנשים בטווחי גיל שונים והגיעה למסקנה שאלה שנוטים לאימפולסיביות, רגשנות ועצבנות יתר, נוטים גם לעלות במשקל ככל שהם מתבגרים. לעומתם, אנשים מצפוניים ושקולים יותר ונוטים להיות רגועים, הם לרוב רזים.

 

זו לא הפעם הראשונה שהקשר בין סוג האישיות למספר שמראה המשקל נבחן. ב-2006 נערך מחקר באוניברסיטת מסטריכט שבהולנד בקרב ילדים הסובלים ממשקל יתר, שחשף כי הילדים השמנים ביותר, היו גם אלה שסבלו מאימפולסיביות יתר וקושי בדחיית סיפוקים. מחקר אחר, מ-2008, שנערך באוניברסיטת אלבמה, טען שנשים בעלות משקל עודף סובלות גם מקושי בריסון עצמי, הרבה יותר מאשר נשים רזות.

 

לדברי הפסיכולוגית רייצ'ל גולדברג, להטיל את האשמה כולה רק על סוג האישיות זו טעות חמורה, שעלולה לגרום לאנשים להניח שהם סובלים ממשקל יתר בגלל אופיים ולהרים ידיים מהניסיונות לשפר את המצב.

 

"כמובן שאנשים שהם אימפולסיביים יותר מתקשים לרסן את עצמם, ולא רק במה שנוגע לאוכל, אגב. אך השאלה החשובה באמת היא, מהיכן נובעת האימפולסיביות ועל מה למעשה היא באה לחפות".

האם הפתרון הוא שינוי אישיותי?

גולדברג מסבירה שאישיות אינו עניין שחקוק בסלע: "אישיות היא בהחלט דבר שניתן לשינוי, באמצעות עבודה עצמית, בתהליך שנעשה במסגרת טיפולית ועם התמיכה המתאימה. נכון שיש תכונות שנולדות אצלנו מגילאים צעירים, אך לכל אדם יש תכונות באישיותו שעלולות לפגום באורח חייו ואף להזיק לו - ולא מדובר פה בגזירת גורל.

 

"אם אדם סובל מאימפולסיביות או נוטה לעצבנות יתר, שבין היתר מתבטאים גם באכילת יתר, אלה דברים שניתן לעבוד עליהם ולשפר אותם. בסיכומו של דבר, אם האישיות שלכם גורמת לכם להשמין, סביר להניח שאתם כבר מבינים את זה היטב בעצמכם והכי חשוב, שיש פתרון.

 

לדבריה,  עלייה במשקל יכול לנבוע מאינספור גורמים. "גם אם נניח בצד את סקאלת הפרעות האכילה, שהיא קשת רחבה מאוד של קשיים ובעיות שהם אינדיבידואליים לכל אחד, יש עניין של אורח חיים, אכילה לא נכונה, היעדר פעילות גופנית ועוד ועוד. גם אם תכונות האופי של אותו אדם תומכות בהרגלים שלו, עבודה נכונה וממושכת תוכל לעזור לו לשנות אותם", מסבירה גולדברג.