תירס טבעי או מהונדס: מה יש לכם בבית?
אולי לא שמתם לב או פשוט לא ידעתם, אבל מתברר כי תירס הוא אחד המוצרים הכי נדרשים בעולם. לפי הערכות שונות' כל אדם על פני כדור הארץ צורך כ- 120 ק"ג תירס בשנה. ולא מדובר רק בתזונה.
עוד ב- Onlife
תירס, כך מתברר על פי הנתונים, הוא מרכיב מהותי בהאכלת בעלי החיים במשקים החקלאיים, פרות, עופות וכו', ונמצא בשימוש נרחב בתעשייה, בעיקר בתעשיית הדלק.
פופקורן בריא יותר מפירות וירקות
אחד המחקרים שהתפרסמו בזמן האחרון, מצביע על היתרונות הבריאותיים של גרעיני התירס: על פי המחקר, במנה אחת של פופקורן יש יותר נוגדי חימצון מסוג פוליפנולים מאשר בפירות וירקות, בגלל נפח המים הקטן שבגרעין התירס בהשוואה לפירות וירקות. החוקרים מצאו כי הקליפה החומה של גרעין התירס מכילה ריכוז גבוה במיוחד של נוגדי חימצון וסיבים תזונתיים שגדל אף יותר, כאשר הגרעין הופך לפופקורן.
אולם לצד הנתונים המפתיעים, מדגישים החוקרים שיש להימנע מהכנת פופקורן בשמן, שומן, חמאה או תחליף חמאה. במקום זה יש להעדיף פופקורן מותפח באוויר חם.
"למרות הכותרת המפוצצת", אומרת רעות שליו, דיאטנית קלינית המתמקדת בהקניית הרגלי אכילה נכונים, "זה לא שהחוקרים ממליצים על תזונת פופקורן, כחטיף או כנשנוש, כדאי להעדיף אותו במקום חטיפים אחרים, אבל לא כדאי ואי אפשר לבסס עליו את התפריט התזונתי".
"התירס אכן עשיר בסיבים תזונתיים, בקרטנואידים, הוא דל בנתרן וקלוריות, מכיל אשלגן, ויטמין C, ברזל, מגנזיום, אבץ, מנגן, מעט סידן וויטמיני B", אומרת ענת ברלב, נטורופתית, "ניתן לנצל את כל חלקיו של התירס להכנת מגוון מוצרים, הגרעינים, העמילן, הקלח, השערות, העלים, האלכוהול, השמן והסוכר שהוא מכיל".
היא מוסיפה כי ברפואה העממית נחשב התירס כמחזק כליות, הוא ידוע כמעודד מתן שתן והוא טוב בין השאר למצבי הצטברויות נוזלים בגוף, בצקות ודלקות בדרכי השתן.
"קשה למצוא מוצרים שלא מכילים תירס"
"אם נסתכל בתוויות המזון של מוצרים רבים", מסבירה שליו, "יהיה ממש קשה למצוא מוצרים שאינם מכילים תירס באופן כזה או אחר. התירס מצוי בחטיפים, משקאות מוגזים, גלידות, ממרחים, סלטים, רוטבים, מוצרים קפואים כמו שניצל או בצק עלים ועוד ועוד".
גם מאחורי המושגים, עמילן מעובד, סירופ גלוקוז, מלטודקסטרין, פרוקטוז, לציטין, דקסטרוז, מלטוז, וסורביטול- מתחבא התירס. כולם הם תוצרים שלו, והם מהווים חלק נכבד בכל מוצר תזונה תעשייתי.
אבל מסתבר שאת התירס אנחנו מקבלים גם באופן עקיף. "הבשר שאנו אוכלים, העוף, הביצים והחלב שמגיעים מהבקר והתרנגולות גם בהם יש תירס, שכן רוב רובן של החיות ניזונות כיום מגרגירי תירס", אומרת שליו, "על פי נתונים סטטיסטיים בארה"ב, גרגרי התירס מהווים 100% מתזונת בעלי החיים, בארץ רק 60% - 70% בגלל שהתירס משנה את עור התרנגולת, ואנחנו כצרכנים לא רוצים שניצל צהוב".
בעצם, רוב ארוחות המזון המהר מכילות תירס, כמו למשל, המבורגר/ שניצל , צ'יפס שמטוגן בשמן תירס, השניצל מצופה בקמח תירס, הקטשופ והמיונז עשירים. אם תצרפו את זה לדגני הבוקר, שאכלתם בבוקר, ולפופקורן שתאכלו בקולנוע, אנחנו פשוט לא מפסיקים לצרוך תירס.
מגדלים תירס מהונדס כדי לספק את הביקושים
את רוב התירס בעולם מייצרת כיום ארצות הברית, היא מספקת כ 40% מהצריכה העולמית, אחריה סין, שם אזורים שעד לא לפני זמן רב היו שטחים לגידול אורז מפונים לטובת גידולי התירס.
הדרישה והביקוש בסין כל כך גבוה עד כדי כך שהיא לא מצליחה לעמוד בייצור ונאלצת לייבא תירס. גם האדמה לא מצליחה לעמוד בקצב, אחרי מספר סיבובים של גידול תירס, נאלצים החקלאים לגדל ירקות אחרים במטרה להזין את האדמה.
"אנחנו דורשים כל כך הרבה תירס ורוצים אותו כל השנה, בפחות זמן גידול ומבלי להזדקק לשטח אדמה גדול", מסבירה שליו, "כמובן גם מבלי שיסבלו מחרקים או טורפים, אבל אין זמן, ולכן השינוי היה חייב להיות מהיר מאוד מהיר".
חברת מונסנטו היא החברה האמריקאית הראשונה שהצליחה לפתח זנים חדשים של תירס - זנים מהונדסים שעמידים בפני חרקים - כאלה שבעבר איימו על הקלחים. דוגמא לזן שכזה הוא זן ה BT. בזרע זן התירס הזהנשתל חיידק מרעיל חרקים, אשר גורם לכל חרק אשר תוקף את אחד מחלקי צמח התירס להתעכל מבפנים ולמות תוך זמן קצר.
"זה מתוחכם, מפתיע ומעורר השתאות", אומרת בר לב, "ההדברה הביולוגית מתוחכמת, מפחיתה את הצורך בריסוסים מסוכנים ויקרים אולם, על אף שהזרעים המהונדסים עברו בדיקות רבות - בדיקות של בטיחות, של נזקים אפשריים לסביבה וכמובן איכות בריאותית - המומחים לא יכולים באמת להעריך את הנזק האפשרי ואת השפעת התירס הזה לטווח ארוך.
ארגון "גרינפיס" העולמי קורא כבר מספר שנים להעלאת מודעות לסכנות שיש במזון מהונדס גנטית. "אף אחד לא באמת יודע מה המשמעות של אכילת צמחים מהונדסים, במיוחד לחדירת גנים אלימים שתפקיתם להגן על הצמח, לחיות שאוכלות אותם או לאדם שניזון מהם לאורך זמן. ברור שיש השפעה על האיזון העדין הקיים בטבע," אומרת בר לב. למרות שהמחקר רק בראשית הדרך כבר עכשיו נצפו עדויות, בשטחים בהן גדלים התירסים, לשנויים בצמחי בר הצומחים בסמוך לשדות גידול התירס המהונדס.
"אני ממליצה", אומרת שליו, "להעלות את המודעות שלנו לאוכל שאנחנו קונים, לפתח הרגל של בדיקת תויות המוצרים, בכלל, לא רק בנושא של התירס. כשאתם רוכשים מוצר בדקו מה קניתם, הסתכלו במתחרים, אולי במוצר דומה אין כל כך הרבה מייצבים, חומרים משמרים, מרכיבים לא רצויים? ערכו השוואה לא רק של מחיר, גם ובעיקר של מרכיבים, הרי בסופו של דבר, זה מה שאתם והילדים שלכם אוכלים".





React to WordPress