אומגה 3: בלון שהתפוצץ?
בשנים האחרונות נחשבת חומצת השומן אומגה 3 חיונית למניעת טרשת העורקים, למניעת התקפי לב ושבץ מוחי, אפילו למניעת הפרעות בקצב הלב. היות שהגוף אינו יודע לייצר אותה, יש צורך לקבל אותה ממזון כמו דגי ים, שמן פשתן, שמן נר הלילה, או כתוסף תזונה.
איגוד הלב האמריקני הגדיל וקבע כי היא מועילה לשמירה על בריאות הלב לאנשים בריאים, למי שנמצאים בסיכון גבוה לחלות במחלות לב וכל דם, או לכאלה שכבר סובלים ממחלות כאלה. אבל מחקר שהתפרסם לאחרונה בירחון הרפואי היוקרתי The New England Journal of Medicine מפריך את כל הקבעות הללו, ולמעשה מנתץ את המיתוס.
צרכו אומגה 3 וקיבלו התקפי לב
המחקר שנערך בהולנד, בדק את השפעות חומצת השומן אומגה 3 על אנשים שעברו התקף לב. המחקר נערך במספר בתי חולים בהולנד והשתתפו בו מעל 4,800 מטופלים בגילאי 60 עד 80, 78% מהם היו גברים. כולם עברו התקף לב ונטלו תרופות מקובלות נגד יתר לחץ דם, נגד היווצרות של קרישי דם, ולטיפול ברמות שומנים חריגות בדם.
במסגרת המחקר נאלצו המשתתפים לאכול 20 גרם מרגרינה ליום, במשך 40 חודשים. נבדקו ארבעה סוגי מרגרינה שונים: מרגרינה אחת הייתה מועשרת בחומצת שומן שמקורה בדגי ים, הסוג השני היה מועשר בחומצת שומן שמקורה צמחי, הסוג השלישי היה מועשר בשני הסוגים. הסוג הרביעי היה פלצבו, כלומר לא הועשר באומגה 3.
החוקרים ביקשו לבדוק האם בקרב מי שקיבלו את התוסף בצורה סדירה, היתה ירידה בסיכון לאירוע לב חוזר. אלא שבמהלך תקופת המחקר סבלו 671 ממשתתפי המחקר (כ-14%) מאירועי לב משמעותיים.
הבעיה היא, ששיעור משתתפי המחקר שלקו באירוע היה זהה לשיעור הממוצע הכללי של אירועי לב וכלי דם לאחר התקפי לב. המסקנה המתבקשת והמאכזבת, היתה כי תוספת של חומצת השומן אינה מייצרת הבדל. כלומר אינה מפחיתה את הסיכון, את הנזק או את התמותה.
"לא לזרוק את בקבוקי אומגה 3"
מדובר בהפתעה מוחלטת, שכן עד אז היתה הסכמה גורפת, שלא לומר נדירה, בין רופאים, חוקרים, דיאטנים ונטורופטים, בדבר חשיבות אכילת דגים שעשירים באומגה 3 באופן טבעי או לפחות נטילת תוספים או מזונות שהועשרו בחומצה באופן מלאכותי.
"בעבר אומגה 3 הוכחה כיעילה להורדת רמות של טריגליצרידים ולהעלאת הכולסטרול ה"טוב". המחקר החדש הוא הראשון מסוגו, אבל המחשבה של המחברים היא שמכיוון שמשתתפי המחקר היו חולים שעברו התקף לב בעשר השנים האחרונות,ייתכן שהטיפול באומגה 3 היה מעט מדי ומאוחר מדי עבורם", מודה ד"ר ירון ארבל, מנהל תחום כולסטרול ויתר שומנים בדם ב-beWell, במרכז רפואי "תל-אביב" (איכילוב).
ועדיין, מדובר במחקר חשוב, אפילו מהפכני. לדברי ד"ר אריק שטיינויל, מנהל תחום בריאות הלב ב – beWell, למרות מחקרים שונים בעבר שהראו כי לאומגה 3 השפעה מגינה על הלב, אפשר להסתמך רק על מחקרים מסוג זה. כלומר על מחקרים בהם עוקבים אחר החולים תקופה ארוכה ורציפה. "אין ספק שכעת יידרשו מחקרים נוספים בסגנון מחקר זה על מנת להוכיח את הטענה כי לאומגה 3 יתרון מניעתי בשמירה על בריאות הלב".
ד"ר ארבל מסייג ואומר שלא כדאי לזרוק את כל בקבוקי האומגה 3 לפח. "אי אפשר להחליט על פי מחקר אחד. על פי ההמלצות הרפואיות אומגה 3 חיוני לחולים עם טריגליצרידים גבוהים ואני לא צופה שינוי בהמלצות אלו. כמו תמיד, לפני שמחליטים אם לקחת או לא, כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל".





React to WordPress