אם בחודש האחרון חטפתם הרעלת עוגות גבינה רק מלגלוש ברשת, בטח המחשבה על ארוחת שבועות שגרתית ומלאת פשטידות מורידה לכם את מפלס מצב הרוח ואת החשק לאכול. או שלא. אין כמו חג השבועות כדי להמאיס קלות את הגבינות שביום יום די מקובלות על שולחן האוכל ובסל הקניות שלנו.  

 

 

טיפ וניש קליה:

שבועות הוא ה-חג של הלבן. חשוב לדעת: בגדים לבנים לא מייבשים תחת שמש ישירה. ותמיד תמיד רצוי בשעות בין הערביים, כשהשמש עדינה.

 

אז כדי לגוון ולהכניס עניין לארוחת השבועות הבאה עלינו לטובה, בחרנו שלושה מתכונים חלביים אבל עם טוויסט, כאלה שיפתיעו את האורחים ואת החיך ויהפכו את ארוחת השבועות לטעימה ומעניינת.

מנה ראשונה: בורקיטס מתוקים
חובבי הבצק הזה בוודאי לא מחכים כל השנה לשבועות ואוכלים בוריק על בסיס קבוע. הבצק המלוח בשלל מילויים מלוחים, מככב במטבח הבלקני כל השנה ופולש לשאר הבתים בשבועות. כדי לגוון אנחנו מציעים שלושה מילויים לבצק הזה ודווקא מתוקים, כאלה שהחיבור ביניהם לבצק מעורר את בלוטות הטעם אפילו יותר.

לבצק:
½ כוס מים

½ כוס שמן

½ חבילה מרגרינה רכה (100 גרם)

3 כפות גבינת קשקבל מגוררת

1 כף חומץ

 קורט מלח

1 קג' קמח
 

למריחה ולפיזור:

1 ביצה טרופה

שומשום/ קצח

למילויים (הכמויות של כל מילוי לפי  מתכון הבצק, מי שרוצה לגוון שיחלק בשניים או בשלוש את הכמויות):

גבינה ואוכמניות:
400 גרם גבינה לבנה 5%
3 כפות אבקת סוכר
שקית סוכר וניל
100 גרם אוכמניות או חמוציות (עניין של טעם)

 

ריקוטה וצימוקים
400 גרם גבינת ריקוטה
שתי כפות גבינה לבנה 5%
100 גרם צימוקים
2 שקיות סוכר וניל

מחית ערמונים וקשקבל
250 גרם מחית ערמונים
150 גרם גבינת קשקבל מגוררת
חצי כפית מלח
ביצה אחת

התקנת המליות:
מערבבים בקערה את מרכיבי המלית עד שהכל נטמע והמחית הופכת לחלקה. לפני מילוי הבצק יש לסנן את המלית של הגבינה והאוכמניות ואת הריקוטה שכן הן מגירות נוזלים שירטיבו את הבצק באפיה.

אופן הכנת הבצק:

מערבבים בקערה את כל חומרי הבצק פרט לקמח לקבלת עיסה אחידה.
מוסיפים את הקמח וממשיכים ללוש עד שמקבלים בצק אחיד וחלק. עוטפים בנייד נצמד ומעבירים למקרר לכשעה.
מחממים תנור ל180 מעלות, מכינים תבנית אפיה עם נייר אפיה עליה
מרדדים לעלה דק על משטח נקי ומקומח
קורצים עיגולים, בעזרת כף מניחים מלית במרכז העיגול ומקפלים. מהדקים בעזרת מזלג
מורחים ביצה על החלק העליון ומפזרים שומשום או קצח, לפי הטעם.
מניחים על תבנית האפיה
מכניסים לתנור לכ-25 דקות

 

 

מנת אמצע: מרק שום
מחכים לפשטידות שיגיעו? למה לא להפתיע דווקא עם מרק? חלבי, ברור שחלבי.
אחרי חורף עמוס מרקים כתומים, טחונים, אסיאתיים ומסורתיים, חג השבועות הוא הזדמנות נהדרת להפגין כישורי בישול יוצאי דופן ולהגיש דווקא מרק שום. מדובר במרק קרמי, על בסיס הדומה בטעמו ובדרך ההכנה לרוטב בשמל, כזה שכיף לטבול בו לחמניה רכה ולהפתיע את הסועדים בגילוי המרכיב המרכזי. חשוב להקפיד על הוראות ההכנה אחרת קיימת סכנת גלישה.

המרכיבים:

100 גרם חמאה

250 גרם שום קצוץ

150 גרם קמח רגיל

2 ליטר חלב

6 חלמונים

מלח

פלפל

50 גרם גבינת פרמז'ן מגוררת

 

אופן ההכנה:

מחממים סיר על אש בינונית וממיסים בו את החמאה. מוסיפים את השום ומטגנים אותו כמה דקות, עד שהוא מתרכך, אך לא משנה את צבעו (אחרת הוא הופך מריר). מוסיפים בבת אחת את הקמח וטורפים היטב.

מוסיפים חלב לתערובת תוך כדי בחישה ומביאים לרתיחה. מתבלים במלח ופלפל.

מעבירים את התערובת דרך מסננת לקערה ומוסיפים את החלמונים אחד אחד תוך כדי בחישה עד שהם נעלמים.

לפני ההגשה מחלקים את המרק לקערות, מפזרים פרמזן ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות לכמה דקות, עד שהגבינה נמסה.

 

 

קינוח אישי מושחת: עוגת גבינה פירורים אישית עם ריבת תפוחי עץ (מספיק ל-12 מנות)
מאחר שאין חג שבועות ללא עוגת גבינה, לא נוותר על המנה המסורתית אבל נציע אופציה קלה לביצוע, טעימה להפליא ועם עוקץ קטן: שכבת ריבת תפוחים סמי חמצמצה, שמנטרלת קלות את מתיקות הגבינה האופיינית כל כך לעוגות החג.

את העוגה הזו כולם יכולים להכין, כולל ילדים בני שלוש (רק הרחיקו אותם מהכנת הריבה), אפשר לוותר על שכבת הריבה או להחליפה בריבה מוכנה בכל טעם שתבחרו. כוסות זכוכית בגובה בינוני או פלסטיק שקוף יציגו כראוי את היצירה. אם תרצו להפוך את הקינוחים האישיים לעוגה אחת מרשימה, פשוט השתמשו בתבנית אפיה עגולה בגודל 26 ובסיס של נייר אפיה.

מרכיבים:
250 גרם עוגיות פתי בר (אפשר של כל חברה וגם לגוון עם טעם שוקו)
150 גרם חמאה מומסת
כף תמצית וניל  (מי שמעדיף, אפשר שקית סוכר וניל)
(מי שרוצה כיסוי מלא של פירורים לעוגה שלמה, יש להגדיל בחצי את כמות הפירורים והחמאה וכן להוסיף מעט תמצית וניל)

למלית:
750 גרם גבינה לבנה 5%
מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה לקצפת
כוס ורבע סוכר
גרידה מלימון אחד

שכבת ביניים:
ריבת תפוחי עץ -
חצי קילו תפוחי עץ ירוקים חמוצים
חצי קילו סוכר
מיץ וגרידה מחצי לימון
חצי כפית קינמון

 

ההתקנה:

ריבת תפוחים
מתחילים בהתקנת הריבה, כדי שתוכל גם להתקרר:
קולפים את התפוחים וחותכים גס
מניחים בסיר על אש נמוכה ומוסיפים סוכר, מערבלים ומוסיפים לימון וגרידת לימון
משאירים על האש כחצי שעה תוך ערבוב מדי פעם עד שהכל מתקרמל יחד.
מעבירים לצנצנת מעוקרת להצטננות

בסיס פתי בר
מכניסים את עוגיות הפתי בר לשקית,קושרים ובעזרת מערוך מועכים את הפתיבר עד שהופכים לפירורים דקים דקים. 
מעבירים לקערה, מוזגים חמאה מומסת ומצית וניל על הפירורים, מערבבים יפה בעזרת כף
ומניחים במקרר.

הכנת המלית
במיקסר מקציפים את השמנת עם שלוש כפות סוכר עד שנוצרת קצפת יציבה (אפשר גם במיקסר ידני ולמתמידים: הקצפה ידנית באמצעות מטרפה עובדת יופי, רק לוקחת יותר זמן)
במקביל בקערה מערבבים את הגבינה עם שארית הסוכר וגרידת הלימון עד שהתערובת תפוחה ואחידה (אפשר במערבל ידני או במיקסר אבל לא חובה)
מקפלים לקצפת (כלומר, שופכים את הגבינה בעדינות ובעזרת מרית מערבלים בשכבות את הגבינה לתוך הקצפת, בזהירות, שהנפח לא ירד) את הגבינה עד שהיא נטמעת.

הרכבת העוגה:
בבסיס כל כוס מפזרים שכבה יפה של פירורים ומועכים לשכבה אחידה בעזרת כף. 
לוקחים כף מלאה ריבה ומורחים על בסיס הפירורים, מהדקים (אפשר לוותר על הריבה ואפשר לשים כל ריבה שעולה על דעתכם). 
מכסים בנדיבות במלית הגבינה על לגובה שלושת רבעי הכוס, מישרים בעדינות.
מפזרים מעל פירורים לפי הטעם (אפשר צפופים ואפשר בצורות או סתם מפוזרים)
מעבירים למקרר לשלוש שעות.