האם שוקולד מזיק לבריאות?
האגודה האמריקנית לכימיה (ACS), החברה המדעית הגדולה בעולם, פרסמה סרטון וידאו הכולל חמש עובדות מדעיות המדגישות מדוע שוקולד, במינון מסוים, יכול להיות טוב בשביל המוח, הגוף והנפש שלנו. הסרטון מסביר כיצד חפיסת השוקולד מכילה תרכובות עם תכונות מועילות. להלן חמש עובדות "מתוקות" על שוקולד שיגמרו לכולנו להרגיש יותר בנוח לאכול אותו:
1. שוקולד יכול לשפר את מצב הרוח ולא רק בגלל הטעם הטעים שלו. שוקולד מכיל מספר חומרים כימיים המעכבים את הפירוק של המרכיב, נוירוטרנסמיטר אננדמיד - המכונה לעתים "המולקולה של אושר" - אשר יכול לחסום רגשות של כאב ודיכאון.
2. שוקולד מכיל קפאין ותאוברומין שמספקים אנרגיה ותמריץ לגוף.
3. הפוליפנולים הטבעיים בקקאו, שהוא המרכיב העיקרי בשוקולד, מעלים את כמות ה-HDL שידוע גם כ"כולסטרול הטוב". בנוסף, הם דוחים רדיקלים חופשיים ובכך מורידים את הסיכון לחלות במחלות סופניות.
4. שוקולד עשוי להפחית את הסיכון לשבץ אצל גברים.
5. מעט שוקולד מריר עשוי להפחית את לחץ הדם.
עוד באון לייף:
מבחן השוקולדים הבריאותיים הגדול
נשים מוותרות על סקס לטובת שוקולד
למרות המחקר המעודד הזה, אל לנו להשלות את עצמנו אומרת הגר מילר-אלמוג, דיאטנית קלינית. "זה לא מופרך מה שנאמר במחקר אבל באותה מידה אפשר גם לעשות מחקר על למה זה טוב לאכול פלפלים חריפים כי גם הם עשירים במרכיבים שטובים לבריאות. בפועל, בשביל לקבל את היתרונות של השוקולד עדיף שאנשים יאכלו אבקת קקאו משום שבשוקולד המעובד כמעט ואין פוליפנולים כמו שיש במקור בקקאו ובמקום זה יש כמות גדולה של שומנים וסוכר".
כיף לנו לחשוב ששוקולד זה בריא אבל המציאות היא ששוקולד לא באמת מתאים להרגלי אכילה בריאים ונכונים, אלא בעיקר להנאה. "אנחנו מאד אוהבים להצדיק אכילת שוקולד והרגלי אכילה לא טובים למיניהם" מסבירה מילר-אלמוג, "אבל בפועל, הרבה מהמרכיבים הבריאים שלו נמצאים בכמות הרבה יותר גדולה בירקות ובפירות וגם במאכלים עתירי סוכר אחרים כמו ריבות. בסופו של דבר מותר לאכול מהכול כל עוד שומרים על מינון, זה יכול להיות שתי קוביות שוקולד ביום, כדור גלידה ועוד".
אוהבי שוקולד מריר 70% ומעלה ירוויחו יותר מהפוליפנול והמרכיבים הבריאים שהקקאו מציע. שוקולד מריר מתאים גם לטבעונים ולאנשים שנמנעים מחלב. "כמובן שאם רוצים יתרון בריאותי" מסבירה מילר-אלמוג, "צריך לאכול שוקולד מריר בלי סוכר, בדרך-כלל כדי שהקקאו יהיה פחות מריר אז מוציאים ממנו את הפוליפנולים ומוסיפים סוכר כך שהערך הבריאותי יורד משמעותית. לכן אני אומרת, לא לחפש באכילת שוקולד את הבריאות אלא דווקא ליהנות ממנו בידיעה שהוא לא בריא וכמובן לשמור שלא להפריז באכילה שלו".
גאיה פינקל כהן, תזונאית קלינית הוליסטית, מוסיפה כי שוקולד מריר מעל 70% קקאו הוא בריא יותר כי הוא מכיל יותר נוגדי חמצון ואין בו חלב. "אינני ממליצה בכלל לצרוך מוצרי חלב ולכן גם אני לא ממליצה על שוקולד חלב. מעבר לכך, הוא באמת פחות בריא משוקולד מריר שמכיל נטו שומן רווי שהוא יחסית מתעכל טוב, כמובן לא להפריז עם זה כי זה בכל זאת שומן".
אם רוצים לשלב שוקולד בצורה תקינה בתזונה היום יומית, פינקל-כהן ממליצה לאכול בין קובייה לשלוש קוביות ביום ולא לאכול שוקולד כשרעבים. "השוקולד הוא לא תחליף לאוכל, אלא יכול לבוא כתוספת בלבד" היא טוענת ומוסיפה: "אפשר גם לאכול שוקולד כשמרגישים עייפים ורוצים לקחת קובייה כדי להתעורר ולקבל קצת אנרגיה".
הבעיה העיקרית עם שוקולד, שהוא ממכר, בדומה לקפאין. "אם אוכלים חפיסה שלמה ביום או שאוכלים בגלל שאין מצב רוח, עייפות חוזרת או חוסר ריכוז אז לא מומלץ לברוח לאכילת שוקולד או מזונות אחרים שמינון גבוה מהם הוא לא בריא. בעיות כאלה יש לפתור מהמקור ולא לרוץ לאכילה שהיא רגשית ויכולה לגרום להתמכרות. זה נכון שיש יתרונות לשוקולד והוא יכול לעלות את המצב הרוח ולתת אנרגיה, אבל גם צריך לאכול אותו כשכיף וליהנות ממנו כחלק מהנאה כללית ולא כשאני לא בפוקוס או לא מרוכזת, עייפה וכולי, לדברים הללו יש כלים אחרים להתמודדות" מסבירה פינקל-כהן.
"אם באמת אוכלים בין קובייה לשלוש אז זה לא נורא" טוענת פינקל-כהן, "קוביית שוקולד היא בערך 40 קלוריות ואם זה מריר אז זה מצוין וכמובן אם זה המתוק היחיד שאוכלים ולא מוסיפים עוגות, עוגיות וכדומה. בסופו של דבר, הגוף לא באמת צריך מתוק, זה נמצא מחוץ לפירמידת המזון".





React to WordPress