הטבע סיפק לנו מגוון מזונות עם רכיבים נוגדי סרטן רבי עוצמה. רכיבים אלה לעיתים דומים מאוד בפעילות שלהם לתרופות כימותרפיות. הטענה המוכרת והממוחזרת לעייפה היא שאם ברוקולי היה יעיל כחלק מתזונה לטיפול בסרטן או למניעה, כבר היינו שומעים/ קוראים על כך. המצב רחוק מזה מפני שתהליך אישוש של תרופה נוגדת סרטן עד שלב של ניסויים נאותים בבני אדם עולה 500 מיליון דולר. סכום גבוה לכאורה, אך יכניס לחברת התרופות יותר מגודל ההשקעה ככל הנראה. עכשיו נראה אתכם מוצאים חברה שתשקיע סכום דומה (או אפילו מחצית הסכום) על ברוקולי, שום, פטל ועוד...כנראה שלא תמצאו. לשמחתנו, אף חברה אינה יכולה לקחת בעלות על אף ירק או פרי ולזקוף את יתרונותיו הבריאותיים לזכותה. הנה מספר מזונות וצמחים שכדאי לשלב בתזונה היומיומית:

1.תה ירוק- בעל הרכיב החשוב EGCG הנמצא בתה הירוק בכמויות גדולות ונמצא כמפחית צמיחה של כלי דם חדשים הדרושים לצמיחת גידולים סרטניים וגרורות (אנגיוגנזה). מלבד זאת, התה הירוק מכיל נוגדי חמצון עוצמתיים המסייעים בסילוק רעלים ולאפופטוזיס- מוות מתוכנן של תאים שנגרם להם נזק- נזק לתא, זיהום שחדר לתא, נזק לDNA ועוד. תהליך זה חשוב מאוד, המאפשר לשאר תאי הגוף המשך חיים תקין ובריא.

2.ירקות ממשפחת המצליבים- משפחה הכוללת: כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, כרוב סיני, כרוב לבן, כרוב סגול, קולרבי, ברוקולי, קייל, צנון, לפת ועוד. המשפחה הזו מכילה את הרכיבים סולפורפן ואינדו-3-קרבינול, חומרים נוגדי סרטן עוצמתיים היכולים לסלק מהגוף חומרים מסרטנים מסויימים, מסייעים במניעת התפתחות של תאים קדם סרטניים לגידולים ממאירים ומקדמים אפופטוזיס וחוסמים אנגיוגנזה.

יש לשים לב- הרתחה עשויה להרוס את הרכיבים סולפורפן ואינדו 3- קרבינול.

3.משפחת השומיים- משפחה הכוללת: שום, בצל, כרישה, עירית, בצלי שאלוט. מכילים כמות גדולה של נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים. יש בכוחה של משפחה זו לסייע בהקטנת השפעות מסרטנות הנוצרות בעת צליית בשר בגריל וכן גם קידום אפופטוזיס.

4.עגבניות- מחקרים רבים שהצטברו בשנים האחרונות מצביעים על הפיגמנט האדום, ליקופן, כמפחית סיכון לחלות בסרטן. הליקופן הוא נוגד חמצון חזק, המסייע לתקן או למנוע נזקים לתאים. במחקרים דובר בעיקר על סרטנים מסוג- ערמונית, שד ורחם. לדעת חוקרים, 10 מנות של עגבניות ומוצריהן בשבוע, הפחיתו ב- 34% את הסיכון ללקות בסרטן הערמונית. על מנת לשחרר את הליקופן, יש לבשל את העגבניות ועל מנת להגביר את הספיגה, יש להוסיף שמן זית. חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון מצאו שהליקופן מפעיל גנים ספציפיים בגופנו שמקטינים את הסיכון לחלות בסרטן. המחקר שהחוקרים ערכו מצא שהליקופן מוריד את הפעילות האסטרוגנים בגוף ומרסן התפתחות של סרטן השד ורחם.