לפי מדד המחירים לחודש ספטמבר שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מחירי הירקות עלו בממוצע ב-27.3 אחוז בחודש שעבר.

 

את העלייה הבולטת ביותר, רשמה העגבניה עם התייקרות בשיעור של 75 אחוזים, המלפפונים שהתייקרו ב-35.5 אחוזים, החסה ב-31.8 אחוזים והפלפלים ב-29.1 אחוזים. אמנם שיא המחירים כבר מאחורינו, אבל התחושה כי העגבניה שווה במשקלה כמעט למחיר הזהב, עוד לא משה מלבנו.

 

אבל השיעור החשוב ביותר שלמדנו, הוא שאפשר לאכול, ואפילו לשמור על תזונה מאוזנת, בלי להשתמש בירקות היקרים. שתי דיאטניות קליניות, נעמי ברזילי תאני, Msc ונועה הופ, דיאטנית קלינית BScבשירותי בריאות כללית, ממליצות על תחליפים, לא פחות מוצלחים.

גם ירקות קפואים  הם ירקות

לדברי ברזילי תאני, "רוב הירקות מכילים את אותם מרכיבים תזונתיים. הם עשירים בוויטמינים ומינרלים ורק המינון בין כמות הויטמינים והמינרלים שיש בירקות הוא משתנה. קולורבי, שומר, תרד, גזר, סלק, קישואים, אלו הם חלק מהירקות ששומרים פחות או יותר על אותו טווח מחירים ויכולים להחליף את אלו שהתייקרו כעת".

 

ברזילי תאני מציעה גם אלטרנטיבות נוספות ומפתיעות. "אפשר גם לצרוך ירקות קפואים, הם אולי לא הכי זולים, אבל בכל זאת אפשר לשלב אותם בארוחות כירקות מבושלים. אפשר להכין מרק ירקות עשיר על בסיס ירקות קפואים. תהליך הייצור שלהם וההקפאה מביאים לכך שהם די שומרים על הערכים התזונתיים שלהם והם לא רחוקים מלהיות טובים כמו ירקות טריים".

 

קטניות – גם זול וגם בריא

לדברי הופ, גם הקטניות יכולות להוות תחליף ראוי לתרומה התזונתית שלהירקות. "קטניות זה דבר זול - עדשים ירוקים וכתומים, שעועית לבנה, גרגרי חומוס – וגם יש בהן המון ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים שיש בירקות", אומרת הופ ומוסיפה, "יש להן ערך תזונתי מאוד גבוה, זה מאוד בריא ויכול להיות כתחליף לירקות".

 

הופ מסבירה, כי החיסרון בקטניות הוא שצריך לבשל אותם ואז מאבדים מערך הויטמינים שיש בירקות, ולכן אפשר לאכול לצד זה ירקות אחרים שיספקו את הוויטמינים. "אפשר גם להשרות את הקטניות במים ולהנביט אותן כך ואחר כך להוסיף זאת לסלט", היא מסכמת.

כוכבי הירקות החדשים

לצד העגבנייה, המלפפון, החסה והפלפלים ישם ירקות שמחיריהן נותרו נמוכים. הכוכבים החדשים: הכרוב, הגזר והחציל. "הכרוב למשל מאוד זול עכשיו", מוסיפה הופ, "אפשר להכין סלט כרוב וגזר ואם בסלט הרגיל היינו מוסיפים טונה או ביצה, אפשר להוסיף גם לסלט הזה".

 

לדבריה, גם החצילים לא כל כך יקרים כעת ואפשר להכין איתם סלט אנטיפסטי בתנור. "אני ממליצה לשלב דגנים כמו קינואה, בורגול וכוסמת כתחליף למינרלים ולוויטמינים שיש בירקות. ולמי שממש רוצה עגבניה גם רסק עגבניות בתבשיל, יכול להיות פתרון חלקי".

מתכון: סלט קולרבי ושומר

מצרכים:

קולורבי

שומר

הוראות הכנה:

לחתוך קולורבי ושומר לתוך קערה

לפזר קומץ שמיר קצוץ וכפית שמן זית או כף גרעיני חמניות קלויים או כף שומשום קלוי

להוסיף מיץ מחצי לימון

אפשר: לגרד גזר כדי להוסיף טעם מתוק לסלט (אבל אז להוציא את השמיר).

 

מתכון: אנטיפסטי חצילים וגזר

מצרכים:

3 חצילים

5 גזרים

מרינדה לתיבול:

שתי כפות שמן זית

שליש כוס סויה

חומץ בלסמי

פלפל גרוס

מלח

שני שיני שום כתוש

עשבי תבלין

הוראות הכנה:

לחתוך את החצילים והגזרים לפרוסות.

לחמם במיקרוגל, כדי שיתרככו.

לערבב את המרינדה עם הירקות.

להניח על התבנית ולהכניס לתנור בחום של 180 מעלות, לעשרים דקות עד כחצי שעה.