קוז'ו הוא  צמח הגדל באופן פראי באיזורים רבים ביפן, סין ודרום ארצות הברית. השורש הענק של הצמח שוקל בממוצע 100 ק"ג, מה שמעיד על עצמתו וחוזקו, ועל הפוטנציאל שיש בו לסגולות מרפא.

 

לאחר שמייבשים את השורש בשמש, חותכים לחתיכות קטנות שצבען לבן. משתמשים בגבישים הלבנבנים כמו בקורנפלור. על פי תפיסת הרפואה הסינית והתזונה המקרוביוטית הוא בריא יותר מקורנפלור.

 

 

נלחם בכולסטרול, באלכוהוליזם ובלחץ הדם 

בשורש הקוז'ו אני משתמשת כמעט מדי יום, כנהוג בתזונה המקרוביוטית. אני מוסיפה כף קוז'ו עיבוי רטבים או כף למרק כדי להעניק לו מרקם קטיפתי. כשהילדים שלי סובלים מכאב בטן, אני מכינה להם משקה צמחי עם מעט קוז'ו, שמרגיע שילשולים והרעלות קיבה למיניהן, גזים ונפיחות.  

על פי מחקרים שונים, שימוש בעמילן הקוז'ו מעלה משמעותי את זרימת הדם בכלי הדם במוח, עוזר במניעת חימצון של רמות הכולסטרול ה"רע" (LDL  ) ובכך מסייע במניעת התפתחות טרשת עורקים. מחקר שנערך  על עכברים באוניברסיטת אלבמה, הראה ששימוש בקוז'ו בתפריט היומי הפחית בצורה משמעותית את הערכים הגבוהים של לחץ דם, את רמות האינסולין ואת רמות הכולסטרול בדם , בהשוואה לקבוצת העכברים שלא קבלה את השורש העמילני.

 

כמו כן, על פי מחקר שהתפרסם לאחרונה באוניברסיטת הרווארד, מתברר ששימוש בשורש הקוז'ו יעיל לטיפול באלכוהוליזם ודיכוי הדחף לצריכת אלכוהול. במקביל, כנראה ששורש הקוז'ו משפר את תפקודם של איברים שונים שנפגעו כתוצאה מצריכה גבוה של אלכוהול.  

תרופת פלא טבעית לכאבי ראש ואפילו שפעת

 

על פי עקרונות התזונה המקרוביוטית והרפואה הסינית קוז'ו נחשב ל"תרופת פלא" טבעית. נהוג להשתמש בו לטיפול במגוון רחב של תופעות, מכאבי ראש ועד להורדת לחץ הדם ורמות כולסטרול, מהתמודדות עם מחלת השפעת, ועד שיפור תפקוד מערכת העיכול. השורש מכיל מגוון רחב של איזופלבנואידים, שהם רכיבים תזונתים שמתנהגים בגוף כמו אסטרוגן, לכן הם עשויים לתרום לאיזו הורמונלי ולהקל על תופעות גיל המעבר.

 

על פי עקרונות התזונה הטבעית, אכילת מזון עשיר באיזופלבנואידים עשויה לשפר גם את האיזון בין חיידקים "טובים" ו"רעים" במושבת החיידקים במעיים (פלורת המעיים), למשל לאחר שימוש באנטיביוטיקה או בחומרים משלשלים. הקוז'ו עשיר בחומצות אמיניות ובמינרליים כמו סלניום ואבץ, שהם מינרלים בעלי חשיבות למגוון תהליכים בגוף, במערכת החיסון, במערכת העיכול, לחילוף החומרים ועוד. עוד על פי הרפואה הסינית, שורש הקוז'ו מסייע בוויסות טמפרטורת הגוף, במניעת התקררות ובזירוז החלמה משפעת.  

 

 

איפה מוצאים אותו?

בישראל אפשר להשיג את המוצר בצורת גבישים בכל חנויות הטבע, במדפים המיועדים למצרכים מהמזרח הרחוק.  

 

רוצים לנסות לבשל עם קוז'ו? קבלו מתכון מנצח:

 

ירקות מוקפצים ברוטב קוז'ו

 

החומרים:

2 חבילות  עלים ירוקים כמו עלי סלק, עלי מנגולד, עלי תרד, כרוב סיני, או ברוקולי 

בטטה או דלעת ערמונים עם הקליפה 

כף גדושה של גבישי קוז'ו

רבע כוס מים

כף רוטב סויה תמרי (או כל רוטב סויה איכותי אחר)

שורש ג'ינג'ר - רצועה של כ-3 ס"מ, חתוכה למקלונים דקים.

חצי כפית שמן שומשום  

 

אופן ההכנה

פורסים רצועות דקות של דלעת ערמונים או של בטטה.

 

חותכים את העלים והגבעולים של העלים הירוקים לרצועות קטנות. אם משתמשים בברוקולי מומלץ לקלף את קליפתו הקשה של הגבעול, ולחתוך את החלק הפנימי לרצועות דקות כדי להקל על הבישול ועל העיכול.

 

ממיסים כף גבישי קוז'ו במים קרים ומתבלים בכף רוטב סויה. 

 

מערבבים היטב עד שהגבישים נמסים.

 

מחממים את שמן השומשום במחבת עמוקה ומקפיצים את הג'ינג'ר כ-2-3 דקות עד להשחמה קלה.

 

מוסיפים למחבת את הדלעת או הבטטה ואת הגבעולים והעלים. מבשלים ומערבבים על אש בינונית במשך כמה דקות, ומוסיפים את הנוזלים.

 

ממשיכים לבשל עוד כמה דקות, עד שהירקות מתרככים והרוטב מסמיך.

 

מומלץ להמשיך לערבב כדי שהרוטב לא ידבק למחבת.  

הערה אחרונה

המשפט "היו מזונותיך תרופותיך", הוא בעיני משפט עוצמתי ופשוט, שמנחה אותי בכל המתכונים שאני מכינה. המחשבה העיקרית שלי היא אילו סגולות מרפא יש לרכיבים שאני משתמשת בהם בהכנת המזון  ואיך הם יכולים לשפר את בריאות גופנו, באמצעות עיכול אופטימלי וספיגה מירבית של חומרי המזון.

 

רבים חוששים שמזון בריא הוא לא טעים. ההיפך הוא הנכון. דווקא למוצרי מזון אורגניים יש טעמים מלאים, עשירים וטבעיים. אני מאמינה, שכשהטעם מספק, הוא מעניק תחושת שובע אמיתית ומפחית את הדחף לאכול כמויות גדולות ומזיקות.

 

 

רוצים להתייעץ עם התזונאית שלנו? היכנסו עכשיו