המסורת אולי מחייבת לביבות מתפוחי אדמה,  אבל כדי לגוון את שולחן החג, אפשר גם לחשוב על מרכיבים אחרים. לצד צלחת הלביבות המסורתיות אפשר להכין צלחות נוספות בהן לביבות ממגוון רחב של ירקות ודגנים שעשויים במרבית  המקרים להעשיר את הערכים התזונתיים והבריאותיים של הלביבה המוכרת.

 

עוד ב- Onlife

"אין תרבות עולמית בה אין לביבה כמזון מסורתי עתיק יומין", אומרת שרון פרת, דיאטנית קלינית ומומחית לתזונה קולינרית, "בכל רחבי העולם אוכלים לביבות מחומרים שונים ומסעדות יוקרה בכל העולם מגישות לביבות לצד המנות שלהן".

 

הבטטה – מסייעת בהפחתת תופעות ההזדקנות

הבטטה נתפסת אצל רבים כבת משפחתו של תפוח האדמה, אולי בשל צורת הגידול  הדומה.

"הבטטה מההווה חומר גלם מצויין ללביבות, אומרת פרת, "היא מכילה בטא קרוטן, ליקופן, אשלגן, ויטמין C, וערכים תזונתיים נוספים המסייעים בהפחתת תופעות הזדקנות, נלחמים ברדיקלים חופשיים.

 

"הבטטה מורידים את הסיכויים לחלות במחלות שונות כמו סרטן הפרוסטטה, מורידים את רמות הכולסטרול ולחץ דם, מעודדים יצירת קולגן, תומכים בבריאות המפרקים, עוזרים בבניית עצמות חזקות ועוד".

 

מחקרים שונים קושרים בין האנשים שאוכלים בכל יום לפחות 4 מנות של פירות וירקות עשירים בבטא קרוטן, להורדת שיעורי התחלואה במחלות לב, או סרטן.

 

את הבטטה ניתן לשלב עם כוסמת, דוחן, אמרנט, שישמשו במקום קמח, ולצדם, עלים ירוקים כמו פטרוזיליה וכמובן תבלינים שונים.         

כרישה –  מגנה על כלי הדם מנזקים

הכרישה היא בת משפחתם של השום והבצל, על משפחה זו נעשו הרבה מחקרים המעידים על ההרכב התזונתי וההשפעות הבריאותיות הרחבות שלהם.

 

הכרישה מכילה פלבנואידים אשר הוכח שוב ושוב כמסייעים על כלי הדם שלנו מפני נזקים, בכרישה ישנם ריכוזים מרשימים של פוליפנולים נוגדי חמצון, להם תפקיד ישיר בהגנה על הכדוריות הדם שלנו מפני נזקי חימצון.

 

"אפשר לשלב את הכרישה עם גבינה, טחינה, פטרוזיליה ואפילו בשר", מסבירה פרת.

קישוא – דל קלוריות ועשיר בסיבים תזונתיים

"הקישוא אינו מכיל כולסטרול או שומן רווי", אומרת פרת, "הוא דל בקלוריות, רק 17 קלוריות לכל 100 גרם. הקליפה שלו היא מקור טוב של סיבים תזונתיים שעשויים לסייע בהפחתת עצירויות, אז לא מומלץ לקלף לפני שמתחילים בהכנת הלביבות".

 

בין השאר, אפשר למצוא בקישוא גם תיאמין, פירדוקסין, ריבופלבין, מינרלים שונים כמו ברזל, זרחן, מנגן, אבץ ואשלגן המסייעים להחתת לחץ דם ושומרים על הלב.

 

"את הקישואים אפשר לשלב עם תפוחי אדמה, בטטות וגבינות מסוגים שונים", מציעה פרת, "הן יוצאות נהדר אפויות, אהובות מאוד על ילדים ובעקבות העובדה שהן דלות קלוריות, במיוחד אם נאפו, הן נחשבות למזון דיאטתי".

 

תפוחי אדמה -  עשיר בוויטמין C

שינוי, שינוי, אבל  אי אפשר בלי תפוחי אדמה. "תפוח אדמה עשיר בפחמימות מורכבות, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים", אומרת פרת, "בעלי לחץ דם גבוה ייהנו מתכולת הנתרן הנמוכה שבתפו"א. בנוסף, הם עשירים באשלגן, מינרל חיוני שאינו מיוצר בגוף.

 

"האשלגן חיוני לוויסות פעילות השרירים והעצבים, למטבוליזם הפחמימות, לתפקוד הלב ולמניעת הידלדלות העצם".

 

מומחי תזונה ורפואה מדברים על הקשר שבין תזונה עשירה באשלגן והפחתת הסיכון ליתר לחץ דם, שבץ, אוסטופורוזיס ואבנים בכליות.

 

חשוב לדעת כי תפוחי האדמה עשירים בוויטמין C, ויטמין מסיס במים, שאינו מיוצר על-ידי גוף האדם ונחוץ לתפקוד המוח ולהפקת אנרגיה מן השומן.

 

לדברי פרת, הוא משמש נוגד חמצון יעיל המגן על התאים בגופנו מנזקי חמצון, ומשפר את ספיגת הברזל ממזון צמחי במעי.

 

"תזונה עשירה בוויטמין C  תורמת להגנה מפני מחלות לב וכלי דם. תזונה מספקת של הוויטמין עשויה גם לתרום למניעת סיבוכי הסוכרת ולהגנה מפני סרטן השד, המעי הגס, הוושט והקיבה", מסבירה פרת.
 

שילובים בריאים

מאוד מומלץ, תזונתית וגם בגלל ענייני טעם, לא להסתפק רק בירק כזה או אחר בהכנת הלביבה. שילובים של קמחים שונים, עלים ירוקים, תבלינים כמו ג'ינג'ר וכורכום, שיבולת שועל או נבט חיטה יעשירו את הלביבות בעוד רכיבים בריאיים שמומלץ לשלב בתפריט.

 

"ככל שתרשו לעצמכם לגוון ולשנות – להיות יצרתיים, כך ייטב", אומרת פרת, "שילוב של פטרוזיליה בלביבות כרישה או שילוב של ג'ינג'ר בלביבות סלק יעשיר עוד ערכים תזונתיים שיחזקו את הגוף".

 

טיפים לאכילה בריאה של לביבות

  • חשוב לגרד עם הקליפה (גם תפוחי אדמה) את הירק העקרי איתו מכינים את הלביבה סמוך מאוד להכנה וזאת בכדי למנוע הרס ויטמינים ורכיבי מזון חיוניים.
  • אם בכל זאת החלטתם לטגן, סננו את עודפי הנוזלים כך הלביבות לא ישפריצו לכל עבר בזמן הטיגון, ויספגו פחות שמן.
  • אם אתם מטגנים, עדיף במחבת ברזל כבדה או אם ציפוי נון סטיק.
  • הטיגון צריך להיות בשמן בעומק של ס"מ אחד מקסמום 2 ס"מ.
  •  כדאי לשלב בין כמה סוגי שמנים, במיוחד קנולה וזית, ובכך לעלות את הטמפ שבה השמן עלול להישרף.
  • אל תערמו את הלביבות אחת על השנייה, כשהן עדיין חמות הלביבות מפרישות אדים שיהרסו את אפקט הפריכות.
  • מרבית הלביבות לא יאבדו מהזוהר שלהן אם יאפו בתנור, להפך.
  •  מומלץ לאכול אותן חם, מיד לאחר האפייה או הטיגון.