דבש, מייפל וסילאן: הממתיקים הבריאים
אנשים אוהבים מתוק, זה כנראה אחד הדברים הטבעיים, אבל איזה ממתיקים בריאים עבורנו?. "איך שלא מסתכלים על ממתיקים", אומרת יפעת שניר, דיאטנית קלינית, "מומלץ להמעיט בצריכתם ככל שאפשר". אז מה אפשר לעשות?
עוד ב- Onlife
- האם דיאטות בזק הן יעילות עבורנו או מדובר בסכנת חיים
- סלמון, עגבניות ואגוזי מלך: המזונות שאוהבים נשים
- המבורגר, פיצה וקרואסון יכולים לגרום לכם לדיכאון
עינת שגיא, מדריכה לתזונה נכונה והרזיה בריאה ממליצה לצמצם כמויות, גם כשמדובר בטבעי, "גם אם חלק מהממתיקים הטבעיים מכילים ויטמינים ומינרלים, רצוי לקבל אותם מירקות ופירות ולא מהממתיקים".
ורד לב, נטורופתית N.D , בעלת בלוג תזונה מוסיפה: "תעשיית הסוכר היא אחת התעשיות הגדולות והרווחיות ביותר בעולם. אומרת אנחנו צורכים בשנה הרבה יותר סוכר מאשר גופנו באמת צריך, ומאחר ויש צורך בהרבה רכיבים תזונתיים- בעיקר ויטמין 1B- כדי לעכל את הסוכר בגוף, צריכה עודפת של סוכר עלולה להוביל לחוסר איזון תזונתי".
דבש, מייפל וסילאן: מתוקים שאוהבים
שלושת הממתיקים האלה הם כנראה אחד הקונצנזוסים האחרונים שקיימים. מצד אחד, הם מומלצים לאוהבי המתוק. מצד שני, גם אותם אי אפשר לאכול בלי גבולות.
מייפל
סירופ מייפל אמיתי מהווה מקור טוב למנגן, מינרל שמספק הגנה מפני נוגדי חימצון – גרם אחד של מייפל מספק 22% מהערך היומי של מנגן. המייפל מהווה בנוסף גם מקור טוב של אבץ, שמגן על בריאות הלב, יכול להפחית התקדמות של טרשת עורקים, נחוץ לתפקוד תקין של התאים, מפחית דלקות ותומך בריפוי.
"סירופ המייפל מופק מעצי אדר בעיקר בקנדה ובארצות הברית", מסבירה שניר, "ב - 100 גר' מייפל יש 261 קלוריות, 72% פחמימות, 65% סוכרוז, 1% שומן, המייפל מהווה מקור טוב לאבץ, סידן, מגנזיום וברזל.
למייפל טעם ייחודי. יש רמות שונות של מייפל, A היא הבסיסית והאיכותית יותר שעשירה גם בערכים תזונתיים היא – B . מומלץ לרכוש מייפל אמיתי ולא בטעם מייפל".
"סירופ בטעם מייפל יכיל הרבה מאוד סוכר וחומרים משמרים", מסבירה לב, "כמעט ולא יהיה שם מייפל, אם בכלל. ההבדל יורגש במחיר, סירופ מייפל אמיתי יעלה לא מעט כסף".
דבש
אחד הממתיקים שלא רק שהוכח שלא עושה נזק, כי אם בדיוק ההפך, עשרות מחקרים נעשו ביחס ליתרונותיו. המחקר האחרון שפורסם מוכיח כי דבש מטפל בזיהומים חיידקיים .
במחקר שבוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת קרדיף מטרופוליטן בווילס, נמצא כי דבש ייחודי מסוג מנוקה (manuka) הנאסף על ידי דבורים מעץ המנוקה הגדל בניו זילנד ואוסטרליה, יכול לעכב יותר מ 80 מינים של חיידקים, שחלקם עמידים לאנטיביוטיקה. המחקר הראה עוד כי בריכוזים קטנים יכול הדבש למנוע התפתחות דלקות בפצעים פתוחים הנגועים באותם חיידקים.
"הדבש מכיל 304 קלוריות ל-100 גר'", מסבירה שניר, " 80% פחמימות, 0.3% חלבון, ערכים נמוכים של ויטמינים ומינרלים. לב מוסיפה: "הדבש מצוי במקום גבוה ברשימת המזונות עתירי האנרגיה. ישנם סוגים רבים של דבש כשההבדלים יכולים להיות קשורים לפרחים שמהם נאסף הצוף פרחי הבר, הדרים, אקליפטוס, אבוקדו או להתהליכי העיבוד של הדבש.
"דבש טבעי הוא דבש שלא עבר חימום ומרקמו ישתנה בהתאם לטמפרטורה, הוא נוטה להתקשות בקור ולהיות נוזלי יותר בחום. דבש שעבר חימום יהיה כמעט תמיד במצב נוזלי. והחימום עשוי להרוס ויטמינים ורכיבי תזונה חיוניים אחרים".
"בכל מקרה, דבש לא מומלץ לילדים מתחת גיל שנה מחשש לזיהום ופגיעה במערכת העצבים", מוסיפה שגיא.
סילאן
סילאן או דבש תמרים מופק מתמרים ומכיל, במקרה הטוב את היתרונות התזונתיים שיש בתמר. "הסילאן מכיל 306 קלוריות ל-100 גר'", אומרת שניר ומוסיפה "בסילאן יש 73% פחמימות, 65% פרוקטוז וסוכרוז, 2% חלבון,הוא עשיר בסידן, ברזל, ויטמיןA , B ,C ., סיבים תזונתיים אשר עשויים להעצים את תחושת השובע ולהקל על תהליך העיכול לאחרונה התגלה כי הסילאן הוא מקור טוב לליזין – חומצה אמינו חיונית לגוף".
שגיא מוסיפה כי כשקונים סילאן חשוב מאוד לבדוק את רשימת הרכיבים, כי יש חברות שמוסיפות סוכר ושאר תוספות כמו עמילן תפוחי אדמה ו/או חומצת לימון. "הרכיבים בסילאן צריכים להיות רק תמרים. רצוי אורגניים מכיוון שתמרים אורגניים מיובשים בשמש באופן טבעי, ותמרים לא אורגניים מיובשים על ידי הוספת חומרים כימיים".
סטיביה ואגבה – הדעות חלוקות
שני השמות החמים בקרב שוחרי הבריאות הם – סטיביה ואגבה, שני ממתיקים שמופקים מצמחים ונמצאים כבר לא מעט שנים במחלוקת בקרב רשויות הבריאות בארצות הברית ואירופה.
סטיביה
"הסטיביה הוכרז כ- "פלא" , מספרת שניר, "ממתיק חסר קלוריות, לא מעלה את רמת הסוכר בדם ומוערך כמתוק פי 200 -300 מסוכר, כך שמספיקה טיפה ממנו להמתקת המזון. אז אך הוא לא כבש את העולם בסערה ? אחת הסיבות היא סירובו העיקש של ה- FDA האמריקאי לאפשר שימוש בו בתור ממתיק אלה רק כתוסף תזונה".
לדבריה, בהסבר שה- FDA מפרסם באתר הרשות נכתב כי בשל מחסור במחקרים המוכיחים כי הסטיביה לא רעיל ו/או פוגע ובשל מספר מחקרים המצביעים על בעיות פוטנציאליות כמו בעיות פוריות, חילוף חומרים ועוד, הסטיביה, בצורותיו אינו מאושר לשימוש כממתיק בארצות הברית. כך גם עמדתן של הרשויות בקנדה והאיחוד האירופי.
"לכן, גם אני ממליצה, למרות ההבנה שיש בעיתיות בקביעה האמריקאית הזאת , לנשים בהריון ואנשים הנוטלים תרופות לא לצרוך את הסטיביה".
אגבה
סירופ האגבה מופק בתהליך ייחודי של אידוי מצמח האגבה, סוג של קקטוס במקסיקו, שממנו מייצרים גם טקילה. "האגבה הוא בעל ערך גליקמי נמוך במיוחד", אומרת שניר, "ב- 100 גר יש 86 קלוריות, הוא עשיר בסיבים תזונתיים, סידן, ברזל ומגנזיום.
לב מוסיפה כי סירופ האגבה, שנחשב לבריא בקרב שוחרי הבריאות מכיל פרוקטוז טהור. "צריכת פרוקטוז טהור היא בעייתית, כי על אף שפרוקטוז הוא סוכר שמקורו מפירות, שם הוא מגיע גם עם "עטיפה" של ויטמינים, מינרלים וסיבים הפרוקטוז אינו מתעכל בגוף באופן הדומה לגלוקוז אלה בדומה לאלכוהול.
"בתהליך העיכול בגוף הפרוקטוז לא משתמש בהורמון האינסולין ורק הכבד יכול למעשה לעבד אותו. לכן חשיפה כרונית לפרוקטוז מקדמת את הסינדרום המטבולי שתוצאותיו: השמנה, סוכרתtype 2 , לחץ דם גבוה, שומנים בדם ובעיות של לב וכלי דם.בנוסף הפרוקטוז אינו מדכא את הורמון הרעב כך שאנחנו בסופו של דבר משמינים מצריכת פרוקטוז". שגיא לא לוקחת סיכונים וממליצה פשוט להתרחק מהמוצר עד שיתברר אחרת.





React to WordPress