אפילו בימים הקרים שפוקדים אותנו, איני יכולה לחשוב על דרך טובה יותר לשכנע את הילדודס לצאת מתחת לפוף בבוקר, מאשר הכרזה שפנקייק חם וטעים מחכה להם במטבח.

 

עוד ב- Onlife

 

יותר מאשר שהוא מהיר הכנה ואכילה, הפנקייק הוא "מזון מנחם" מפנק וחסכוני, ואם משדרגים אותו בלי הרבה מאמץ על ידי חומרי גלם איכותיים ומזינים יותר, הוא יכול להיות פתרון לארוחת בוקר בריאה.

 

קשה להאמין, אך הפנקייק הוא לא מאכל אמריקאי במקור, אלא אחד המאכלים הכי עתיקים בפלנטה. היוונים הקדומים הכינו פנקייק עם קמח חיטה, שמן זית, דבש וחלב חמוץ והגישו אותו עם דבש, שומשום וגבינה. היום ניתן למצוא ווריאציות עליו בכל העולם, כמו הבליני הרוסי, הקרפ הצרפתי, הרושטי השוויצרי והפלאפג'ק – האמריקאי עם קמח כוסמת.   

מארוחה סתמית לארוחה בריאה

לפנקייק הסתמי, העשוי ממיקס מוכן או מקמח לבן  יש מעט מאד יתרונות, וביחד עם הסירופ "בטעם מייפל" הנפוץ, הוא בעיקר פצצת קלוריות ריקות וסוכרים. אך אפשר להפוך את הפנקייק הסטנדרטי למאכל מזין בלי מאמץ יתר:

 

  • מחליפים את הקמח הלבן בקמח 70% מלא.
  •  מחליפים חצי כוס קמח בפנקייק באותה כמות נבט חיטה (ששומרים במקרר), או מחליפים שיש כוס קמח לבן בשליש כוס קמח מלא רגיל (לפעמים צריך להוסיף עוד כף או שתיים נוזלים)
  •  משתמשים בשמן קוקוס כתית מעולה במקום חמאה מומסת או שמן רגיל שנהוג להוסיף לבלילת הפנקייק או למריחה קלה של המחבת.
  • מוסיפים תפוחים קצוצים, בננות קצוצות, חמוציות או אוכמניות מיובשות שהושרו במים וסוננו.
  • מחליפים סירופ בטעם מייפל ו/או סירופים המכילים חומרי טעם וריח מלאכותיים, סירופ גלוקוזה או סירופ תירס עתיר פרוקטוז ב-סירופ מייפל אמיתי, דבש, סילאן ללא תוספת סוכר, אגבה או פרי מרוסק, כמו תות (ראו מתכון בהמשך).

 

"סילבר דולר" פנקייק מטבעות (ללא גלוטן)

כשהייתי ילדה קטנה, היה נהוג בארה"ב לתת מטבעות כסף בשווי דולר כמתנה לילדים בחגים ואירועים מיוחדים. אספתי ואספתי, ויום אחד הורי הציעו שאני אפקיד את כולם בחשבון חסכון בבנק. אך הייתי כל כך קטנה ותמימה, שחשבתי שהבנק רק שומר עליהם, וכשארצה, אוכל לקבל אותן המטבעות בחזרה. חבל- נכון לעכשיו הם היו שווים הרבה יותר.

 

היום, מנהג מתן סילבר דולר כבר נכחד, אך את "פנקייק סילבר דולר" בגודל המטבע עוד אפשר למצוא מוגש בדיינרים  מחוף עד חוף .

    

מתכון לפנקייק סילבר דולר (20-24 פנקייק קטנטנים)

2 ביצים גדולות

2 כפיות תמצית וניל טבעי

¼ כוס יוגורט סמיך

3-4 כפות אגבה או דבש

2 כפות שמן קנולה או קוקוס

½ 1 כוסות קמח שקדים

1 כף קמח טפיוקה

¼ כפית מלח

½ כפית סודה

 

רוטב:  300  גרם תותי שדה, כפית אגבה או דבש, מיץ לימון סחוט טרי לפי הטעם

 

 

צילום: אנטולי מכאלו מתוך הספר "בישול בריא בקלי קלות" בהוצאת קוראים

 

אופן ההכנה:

  • שמים ביצים, וניל,יוגורט ושמן בבלנדר וטורפים עד לקבלת תערובת לבנה וסמיכה.

 

  • מוסיפים קמח שקדים, טפיוקה, מלח וסודה ומערבלים שוב, עד שהתערובת חלקה לגמרי.

 

  • בעזרת מגבת נייר, מורחים שכבה דקיקה של שמן במחבת נון-סטיק גדולה ומחממים היטב על אש בינונית-קטנה. לוקחים כף גדושה מהבלילה ויוצקים למחבת ליצור עיגול קטן. עוברים על הפעולה כדי ליצור עוד כ-5 פנקייקים קטנים.

 

  • אחרי כדקה או שתיים, מניחים לקקן מתחת לאחד הפנקייק ומנסים להפוך (אם קשה להפוך תניחו עוד כמה שניות והופכים) .מטגנים את הצד השני רק עד שהוא מזהיב קלות ומוציאים לצלחת.

 

  • מגישים עם סירופ מייפל אמיתי או רוטב תות. כדי להכין את רוטב התות פשוט טוחנים את כל החומרים ביחד בבלנדר. שומרים בצנצנת סגורה במקרר.

 

   סוכרתיים: אפשר להחליף את הממתיק בפנקייק ב-¾-1 כפית סוכרלוז, וברוטב התות אפשר להשתמש בקורט סוכרלוז.

   

פנקייק תפוחים ואגוזי מלך, ללא ביצים או מוצרי חלב

(כ-15 מנות)

 

3/4 כוס טופו מפורר במזלג

3כפות שמן קנולה

1 כף סירופ מייפל אמיתי, דבש או סוכר דמררה

2/3-1 כוס חלב סויה בטעם טבעי

1/3 כוס קוואקר שיבולת שועל להכנה מהירה

2/3 כוס קמח מלא 70% או תערובת קמח מלא וקמח כוסמין לבן

 

½ 2 כפיות אבקת אפייה

½ כפית מלח

½ כפית אגוז מוסקט

½ כפית קינמון

 

1/3 כוס אגוזי מלך קצוצים

2 תפוחים אדומים מוצקים, קצוצים דק (לא מקולפים)

מעט שמן קנולה לטיגון

להגשה: דבש, מייפל, סילאן או ריבה

 

צילום: אנטולי מכאלו מתוך הספר "בישול בריא בקלי קלות" בהוצאת קוראים

 

אופן ההכנה:

  • שמים את הטופו בבלנדר (עדיף) או מעבד מזון, יוצקים מעליו את השמן והסירופ וטוחנים. מוסיפים את הקוואקר, הקמח, אבקת האפיה כל התבלינים ו-2/3 כוס חלב סויה וטוחנים (יש לעצור את פעולת הבלנדר מדי פעם ולערבב ידנית.)

 

  • בוחשים פנימה אגוזי מלך ותפוחים. טוחנים קלות. מוסיפים עוד חלב סויה רק אם התערובת נראית סמיכה מדי.

 

  • מחממים שמן קנולה במחבת גדולה על אש בינונית נמוכה. בעזרת כוס מודדים 1/3 כוס מהבלילה ויוצקים למחבת. חוזרים על הפעולה ליצור עוד 2-3 פנקייקים. משאירים רווח ביניהם. לאחר שרואים בועות עולות ובוקעות, הופכים כדי לבשל את הצד השני עד שמשחים קלות.מגישים חם עם סירופ מייפל טבעי, דבש , סילאן, סירופ חרובים או אגבה.