אבוקדו, ארטישוק ואספרגוס ? ירקות האביב
בימים בהם היינו קונים רק ירקות עונתיים סביר להניח שחודשי המעבר בין החורף שרק נגמר לקיץ שעד לא באמת התחיל – כלומר האביב היו חודשי הארטישוק, האספרגוס והאבוקדו. אבל היום, הודות לטכנולוגיה אפשר לקנות במשך כל השנה את כולם.
עוד ב- Onlife
- דבש, מייפל וסילאן: הממתיקים הכי בריאים
- סלמון, עגבניות ואגוזי מלך: המזונות שאוהבים נשים
- הפרעות אכילה: גם לך זה יכול לקרות
כך, לצד התותים של החורף, כבר ניצבים האבטיחים של הקיץ, לפעמים אפילו זה לצד זה. וכשחקלאים המקומיים רק זורעים את זרעי התירס ושותלים את שתילי המלון הקטנטנים כבר נמצאים במרכולים תנובות מארצות אחרות או מאזורים חמים, כמו הנגב והערבה.
"אין ספק שלצד החסרונות הבריאותיים של תרבות העושר שבה אנו חיים, נפתחו בעבורנו גם אפשרויות תזונתיות שעד לפני עשור היו חסומות", מספרת שרון בר-לב, דיאטנית קלינית, "אם בעבר יכולנו לאכול ירקות מסויימים רק בעונתם כמו למשל עגבניה, שהעונה הטבעית שלה הקיץ, היום בעקבות טכנולוגיה וידע חקלאי ומקצועי עצום, אנו יכולים לרכוש מגוון רחב של ירקות בכל עונות השנה".
"יש לא מעט אנשים ברחבי העולם", אומרת אלמוג ניר, נטורופתית המאמינה בתזונה טבעית, "שטוענים שיש לאכול ירקות על פי העונות המתאימות, כך למשל לאכול תירס או ענבים רק בקיץ למרות שכבר בימים אלה אפשר לקנות אותם בשווקים, וזאת משום שכאשר אוכלים ירק או פרי בזמנו המתאים, כאשר מאפשרים לו להבשיל וללא ממהרים לקטפוו, כך גם מקבלים ממנו את היתרונות התזונתיים הגבוהים ביותר".
"איך שלא מסתכלים על זה", אומרת בר לב, "ישנם ירקות שאפשר למצוא טריים כמעט רק בחודשים האביב, כאלה הם האספרגוס, הארטישוק והאבוקדו".
הארטישוק - מקל על העיכול
הארטישוק גדל על שיח רב שנתי שמתנשא לגובה של עד מטר וחצי, הפרי אותו אנו אוכלים הוא למעשה ניצן הפרח שטרם הבשיל.
לארטישוק תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים, חומצה פולית, ויטמיןC , אשלגן, סידן, ברזל, זרחן ומינרלים חיוניים. הוא נמצא כמפחית את רמת הכולוסטרול, בעל יכולת להורדה ויצוב רמת הסוכר בדם וכמו כן נמצא כקשור להורדת שיעורי תחלואה בסוגי סרטן שונים.
"בתצפיות ומחקרים נמצא כי תמצית הארטישוק עשויה להפחית תסמינים של תסמונת המעי הרגיז (IBS) , אומרת בר-לב ומוסיפה, עוד נמצא כי הארטישוק יכול לשפר את איכות החיים בחולים בריאים הסובלים מבעיות עיכול.
המכון האמריקאי לחקר הסרטן מפרסם תוצאות מחקרים שמצביעים כי הירקות עמילניים כמו הארטישוק מגינים מפני סרטן הפה, הגרון, הוושט, הלוע והקיבה. המכון האמריקאי ממליץ להקפיד ולבחור ארטישוקים שאינם משומרים בשמן כדי לשמור על רמות של שומן וקלוריות נמוכים.
- איך בוחרים ארטישוק : מומלץ לבחור ארטישוק קטן ומוצק, בעל עלים סגורים, קשים למגע ורעננים ולא פתוחים ויבשים. חשוב לבדוק את הגבעול ולוודא שהגבעול קשיח, בהיר ולא סיבי.
- אחסון: מומלץ להתיז מספר טיפות של מים על הארטישוק ולשמור אותו בשקית פלסטיק או קופסא סגורה במקרר.
אספרגוס - מקור מעולה לחומצה פולית
שיא עונת האספרגוס אפריל עד מאי, באזורים חמים האספרגוס יכול להבשיל כבר בפבואר, "האספרגוס שונה מירקות אחרים בכך שהחלק האכיל הוא למעשה הגבעול הצעיר", אומרת ניר. היא מוסיפה כי הזרעים שלו עשויים לשמש כתחליף לקפה.
"באספרגוס יש עושר גדול של ויטמין ", אומרת בר –לב, "כוס אספרגוס מהווה 114% של הקצבה היומית המומלצת (RDA) וקרוב ל 66% מהמנה המומלצת של חומצה פולית ליום, חומצה פולית ידועה כמסייעת לשמירה על מערכת הלב וכלי הדם בריא.בנוסף, גם 20% מהמנה המומלצת של ויטמין A, המסייע למערכת החיסונית".
לפי הניתוח התזונתי, באספרגוס יש מעט מאוד קלוריות ונתרן. הוא מקור של ויטמינים ומינרליים רבים, כמו ויטמיןB6 , סידן, מגנזיום, אבץ, ויטמין C, E, תיאמין, ריבופלבין, ניאצין, ברזל, זרחן, אשלגן מנגן וסלניום. "בגרמניה אושר השימוש בשורש האספרגוס להרחקת נוזלים במחלות דלקתיות, במערכת השתן והכליות ולמניעת היווצרות אבנים בכליות", מספרת ניר.
- איך בוחרים: מומלץ לבחור גבעולים ירוקים, בעלי צבע רענן שמעיד על טריות, אשר אינם גמישים יתר על המידע, ומוצקים.
- אחסון: את האספרגוס חשוב לשמור בקירור בכדי לשמור על טריותו ואיכותו
אבוקדו – עשיר בסיבים תזונתיים
האבוקדו הוכתר כבר מזמן כ"סופר פוד" בשל יתרונותיו הבריאותיים. מבחינה טכנית הוא לא ירק, כי אם פרי. וכיום בשל נפלאות התחבורה אנו יכולים להנות מאבוקדו כל השנה.
"למרות ענף הגידול העצום שיש בישראל", מסבירה בר-לב, "למעשה מקסיקו היא המגדלת מספר 1 של אבוקדו בעולם. לא מעט דנים באבוקדו גם בהקשר שלילי בשל ההשפעה שלו על הכולסטרול והעושר שבו בשומן, אולם לאבוקדו יתרונות תזונתיים שקשה להתעלם מהם, הוא מספק יותר מעשרים חומרים מזינים חיוניים, בהם אשלגן, סיבים תזונתיים, ויטמין E, ויטמינים מקבוצת B וחומצה פולית.
"במחקר ייחודי שנעשה נמצא כי לאבוקדו יש את היכולת לשמש "מאיץ מזין", בכך שהוא מאפשר לגוף לספוג חומרים מזינים יותר כגון אלפא, בטא קרוטן, לוטאין" מוסיפה בר לב.
לאבוקדו כ- 13 זנים שונים הגדלים ברחבי העולם, "הזן – אס, נמצא כיכול למנוע את סרטן הפה, מוסיפה ניר, השמן שמופק מהאבוקדו גם הוא בעל יתרונות בריאותיים ותזונתיים, הוא אומנם דומה בהרכבו לשמן הזית אולם נמצא כי לאבוקדו ולשמן המופק ממנו יכולת להגן על התאים, החלבונים, למנוע הזדקנות ולשמור על העורקים.
- איך בוחרים: לפי העדפה אישית.
- אחסון: אם הם קשים לשמור בחוץ עד השימוש, ואם רכים לשמור במקרר.





React to WordPress