לביבות בטטה ומרק בטטה: מתכוני בטטה מנצחים
בזמנים קדומים נלקטה הבטטה מהבר באיי פולינזיה הרחוקים באוקיינוס השקט, והתושבים אכלו אותה על עליה המזינים. משם היא הופצה לפרו שבאמריקה הדרומית, ככל הנראה על ידי ציפורים, שם בויתה והפכה לירק משמעותי בתזונת העם הפרואני. קולמובוס הספרדי הוא שהביא את זרעי הבטטה לאירופה באחד ממסעותיו, וכבר מסוף המאה ה 15 היא הופצה לכל עבר. הסינים התאהבו בה ופיתחו זן מתוק ועמילני יותר, דומה לזן שאותו אנו אוכלים כיום.
הם גם היו הראשונים להבין את הפוטנציאל האדיר הטמון בשורש הזה, עם בשרו הרך והנימוח כדי להוסיף נוכחות, מתקתקות ותחושת שובע לתבשילים. רכות בשרה הנימוח שלהבה את קיבת הסינים ועד מהרה הפכה הבטטה לירק השני בחשיבותו בעולם.
עוד ב-Onlife:
למרות שנדמה כי הבטטה היא קרובת משפחה של תפוח האדמה, בוטנית, אין ביניהם קשר. בעולם קיימים 400 זנים שונים של בטטה כשההבדל בניהם כה גדול עד שלעיתים נדמה שהן ממשפחות שונות: צבעה יכול היות צהוב, כתום, סגול, אדום או לבן, רמת מתיקותה נעה בין מתקתקות קלושה למתיקות עזה והעמילן האגור בשורש משתנה מממרקם יבש עד למרקם לח.
אומנם ניתן להשיג בטטות כמעט במשך כל השנה, אך עכשיו הן בעונתן ועל כן הן טעימות יותר, כאשר גודלן בינוני, בשרן רך וללא סיבים ורמת מתיקותן מתונה. כבוחרים בטטה יש לוודא שמשקלה כבד יחסית וקליפתה חלקה.בטטות אינן נשמרות טוב במקרר ועל כן רצוי לשמור אותן במקום קריר וחשוך.את הבטטה אוכלים מבושלת או צלויה וניתן לשלבה בסלטים, מרקים, נזידים, לחמים ועוגות.
השילובים האהובים על הבטטה הם קינמון, גבינת עיזים, פטה, דבש, סילאן, טחינה גולמית, קוקוס ואגוז מוסקט.
לביבות ללא טיגון שוות במיוחד
15-18 לביבות
האפייה מאפשרת הכנת כמות גדולה באופן מהיר ופשוט, בלי ריח טיגון בבית.
חומרים
350 גרם בטטות קלופה ומגוררת גס על פומפייה או בדיסקית גרור של מעבד מזון
2 ביצים
2 כפות קמח
100 גרם גבינת עיזים רכה (גד עז) או גבינת שמנת 5%
2 כפות גרעיני דלעת או חמנייה
חצי כפית מלח
חצי כפית פלפל שחור
4 כפות בצל ירוק קצוץ
2 כפות שמן זית
להגשה:
שמנת חמוצה ובצל ירוק או
טחינה גולמית ומעט סילאן
הכנה
מחממים תנור ל 220 מעלות. מערבבים את כל החומרים בקערה. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומניחים כף מהתערובת במרווחים שווים. משטיחים לצורת לביבה עגולה ושטוחה. אופים 10-15 דקות עד השחמה קלה בצידה התחתון של הלביבה. בעזרת מרית הופכים לצד השני ואופים חמש דקות נוספות. מגישים חם לצד שמנת חמוצה ובצל ירוק או עם טחינה גולמית ומעט סילאן.
קיש בטטה כרישה וגבינת עיזים
חומרים
לבצק פריך:
200 גר' קמח
100 גר' חמאה קרה מאוד, חתוכה לקוביות קטנות
רבע כפית מלח
מעט פלפל שחור
1 ביצה
1-3 כפות מים קרח קרים
למלית:
4 כפות שמן זית
4 כרשות גדולות (600 גרם' לאחר חיתוך)
2 שיני שום שלמות
2 גבעולי תימין
גליל גבינת עיזים (מומלץ גד עז) פרוס לעיגולים דקים
2-3 בטטות (350 גרם לאחר קילוף) צרות וארוכות
כף שמן זית
קורט מלח
לרויאל:
2 ביצים
חבילת שמנת מתוקה
מלח
קורט אגוז מוסקט
קורט גרגירי כוסברה טחונים
הכנה
במעבד מזון עם להב מתכת, מערבלים קמח, מלח וחמאה כחצי דקה. מוסיפים את הביצה ומיד לאחריה מים בטפטוף איטי עד איסוף הבצק לכדורים קטנים. מכניסים את הבצק לשקית ניילון ומשטחים עם הידיים לדיסקית עגולה. סוגרים היטב ומצננים למשך שעתיים. (נשמר במקרר עד יומיים).
פורסים את הכרישות לחצאי עיגולים דקים.
מחממים שמן במחבת רחבה ועמוקה ומטגנים את הכרישה, שיני השום והתימין על אש בינונית-נמוכה למשך עשרים דקות, עד התרככות והשחמה קלה. מוציאים את השום והתימין. מחממים תנור ל 200 מעלות. קולפים את הבטטות ופורסים לעיגולים דקים, מושחים בשמן זית ומלח.
משמנים תבנית לפאי בגודל 24 או 26 (מתפרקת) בחמאה ממוסת. מרדדים במהירות (כדי שהבצק לא יתחמם) את הבצק לעלה דק, על משטח מקומח, ומרפדים את התבנית בבצק תוך הקפדה על הידוק הבצק בחיבור בין הדפנות לתחתית. חותכים שוליים מיותרים.
דוקרים עם מזלג ארבע פעמים ושמים במקפיא לחצי שעה.
מניחים מעל הבצק את הכרישה ומעליה את עיגולי גבינת עיזים והבטטות לסירוגין. מערבבים את חומרי הרויאל ומוזגים בטפטוף מעל הבטטות וגבינת העיזים.
אופים בתנור במדף השני מלמטה 40 דקות. כרבע שעה לאחר ההוצאה מהתנור, מפרקים בזהירות את הפאי מן התבנית. מגישים חם.
מרק בטטה וערמונים
6-8 מנות
מרק ריחני בעל מרקם חלק ונעים, שטעמו המיוחד של המרק מתקבל הודות לשילוב הייחודי שבין הערמונים לבטטות. הפקאנים המסוכרים מתפקדים כשקדי מרק, הוסיפו מהם קמצוץ כי טעמם ומתיקותם דומיננטית
חומרים
4 כפות שמן זית
2 בצלים קצוצים
4 ענפי סלרי קצוצים
4 שיני שום קלופות
צרור תימין קשור בחוט
2-3 בטטות גדולות (קילו לאחר קילוף) קלופות וחתוכות לקוביות גדולות
200 גרם ערמונים בוואקום
כפית וחצי מלח
חצי כפית פלפל
כפית גרגירי כוסברה טחונים
קורט אגוז מוסקט
קורט קינמון
7-8 כוסות מים
להגשה: פקאן סיני קצוץ ושמנת חמוצה
הכנה
מטגנים בשמן זית את הבצלים וגבעולי הסלרי למשך 6 דקות. מוסיפים תימין ושום ומטגנים למשך דקה. מוסיפים בטטות, ערמונים ותבלינים, ומאדים למשך עשר דקות. מוסיפים מים רותחים ומבשלים שלושים דקות מכוסה תוך בעבוע עדין. שולפים את צרור התימין וטוחנים היטב. מחממים שוב ומגישים עם פקאן סיני קצוץ ותלולית שמנת חמוצה.





React to WordPress