כבר שבועיים לפני פסח, אפשר היה לראות את השום הירוק בשווקים  – והוא מהמם;  שום טרי בדיוק בצורה שהוא גדל בטבע, עם הגבעול הזקוף ועלים ירוקים יפיפיים. ההבדל בינו לבין השום "הרגיל" הוא כי הוא נשלף מהאדמה כשהוא טרי וצעיר יותר.

 

עוד ב- Onlife

 

השום הירוק הוא שום מעודן בטעמו, לעומת השום היבש החריף יותר שאנחנו קונים בכל השנה, ועם הגבעול הירוק גם אפשר להשתמש (יש לקלף את השכבה החיצונית לפני שמקצצים). הוא גם בריא יותר, כי הוא טרי ולא שכב חודשים בקירור לפני האריזה.

 

אז כל שנה, כמו שעון, אני מנצלת את עונת השום הירוק כדי להזמין צמת שום מאותו בחור שעובד אצל הירקן מול החניון של שוק הכרמל, וכדי להבטיח לעצמי ראשים גדולים ובשרניים וגבעולים ירוקים יפים, אני בוחרת אותם אחד-אחד מהערמה (המחיר לצמה הולך לפי משקל, והמשקל משתנה תלוי באורך הצמה שרוצים).

 

הוא קולע לי אותה על המקום לצמה ארוכה, שתביא לי ולבאי הבית אושר רב בחודשים הקרובים. נכון שהאוטו שלי מסריח משום טרי לאיזה יום יומיים, אבל אני – רק מחייכת.

 

ביחד עם ריח פרחי ההדר בגינתי התל האביבית (מעצים שגדלים בעציצים גדולים), השום הירוק וכובע הנזיר הם בין הדברים האהובים ביותר שלי, המסמלים את התעוררות הטבע האביבית, ומבחינתי איך דרך טובה יותר ליהנות ממנו מעם במזון שאנו אוכלים.

 

צילום: פיליס גלזר

אז מה אפשר לעשות עם שום ירוק?

 

פטריות פורטובלו ממולאות בשום ירוק

מגישים פטריה  לכל מנה כמתאבן, או 2  פטריות או יותר כבסיס לצהרים קל (בליווי סלט).

ניתן  להשתמש בפטריות שמפיניון גדולות (ואז מגישים יותר למנה).

 

6-12 מנות

  • 12 פטריות פורטובלו גדולות
  • 1 כוס קמח מצות או קמח שקדים (שקדים מולבנים טחונים)
  • 2 שיני שום ירוק 1 שן שום גדולה שום יבש
  • ¼ כוס פטרוזיליה או בזיליקום או אורגנו טרי קצוצים דק
  • 1 כוס בצל אדום קצוץ (כ-2 בינוניים)
  • ¼ כוס יין לבן יבש
  • מלח ופלפל שחור טחון טרי לפי הטעם
  • 6 כפות שמן זית כתית מעולה + עוד לשימון התבנית.

 

אופן ההכנה:

1. מנקים את הפורטובלו עם מגבת נייר לחה או שוטפים קלות ומייבשים היטב. (אם משתמשים בשמפיניון, מורידים את הגבעולים ומקצצים שליש כוס במקום שליש כוס קמח שקדים).

 

2. בקערה, מערבבים את כל החומרים למילוי עם 3 כפות מהשמן הזית. בעזרת כף, ממלאים את הפטריות ומשטיחים את המילוי עם גב הכף. שמים בתבנית אפייה גדולה משומנת ויוצקים את יתרת שמן הזית למעלה באופן שווה.

 

3. אופים מתנור מחומם מראש ל-180 מעלות כ-20 דקות או עד שהמזהיבים. מגישים חם. אפשר להוסיף 3-4 כפות צנוברים או פיסטוקים קלויים קצוצים ו/או גבינת פרמזן מגוררת.

 

עוף צלוי בשום ירוק, רוזמרין ושמן זית

 

12 מנות

  • 2 עופות, רצוי מסוג טבעי, מחולקים כ"א ל—10-8
  • כ-6 -8 גבעולי שום ירוק עם הראשים
  • (או 20 שיני שום מיובשים)
  • 1 בצל גדול, אדום או לבן, פרוס
  • 4 גבעולי רוזמרין, שבורים
  • ½1 -  1 קילו תפוחי אדמה קטנטנים, רגילים או אדומים,חצויים לאורך
  • ו/או בתערובת עם בטטה קטנות חצויות
  • ¾    כוס שמן זית
  • מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

1.מחממים את התנור ל-200 מעלות. שוטפים ומייבשים את השום הירוק ומפרידים את הראש והגבעול. מורידים עלים לא יפים ובודקים לראות שאין חול בין השכבות. שוטפים שוב אם יש צורך. חוצים את הגבעול לאורך ושמים בתבנית. חוזרים על הפעולה עם יתר גבעולי השום, עד שיש שכבה בתחתית. חותכים את הראשים לאורך לחצי או לרבעים. שמים בצד.

 

2. מניחים את חלקי העוף בתבנית. מפזרים מסביב את הבצל, חצאי השום, התפודים והרוזמרין. מתבלים במלח (כמו פתיתי פלפל עם רוזמרין של "מלח הארץ".) ופלפל שחור. יוצקים את השמן זית באופן שווה וצולים 20 דקות עד להשחמה. מורידים את האש ל-180 מעלות וממשיכים לאפות 30-40 דקות עד שהעוף מוכן. הופכים מדי פעם.

 

3. מגישים את חלקי העוף על צלחת גדולה מרופדת במצע של גבעולי שום.

 

טיפ: לשום יש יתרונות בריאותיים רק כשהוא כתוש טרי, וכמות נוגדי החמצון עולה אם נותנים לו לעמוד 10 דקות לפני השימוש.