משחקי מחשב אלימים: כך תוודאו שילדיכם לא מושפעים ממה שהם רואים על המסך
הילדים יצאו לחופש והם מבלים את רוב זמנם מול משחקי מחשב אלימים? כך תלמדו אותם לשמור על הפרדה בין העולם המציאותי לבין העולם אליו הם נחשפים

הסלידה שלי ממשחקי מחשב אלימים התחילה לפני כ-18 שנים, זה קרה כשעברתי במקרה ליד בני הבכור בעודו יושב ומשחק במחשב וראיתי על המסך מראה שעורר בי זעזוע עמוק: דמות מצוירת, רחוקה לחלוטין ממראה ריאליסטי של אדם, מצוידת במחבט, נעה על פני המסך וחובטת בדמויות אשר נקרות בדרכה. הייתי המומה, העובדה שהבן שלי יושב ומשחק במשחק שהמהות שלו היא להכות דמויות, ושהוא אמור לשאוב מכך עניין והנאה, עוררה בי הרגשה מאוד לא נוחה.
מאז המפגש שלי עם אותה דמות שזעזעה אותי, נוצרו משחקים רבים ואלימים אף יותר. מדובר בתעשייה המגלגלת סכומי כסף אדירים ותחום שרק מתפתח וצומח. והכל מקצין: הדמויות נוהגות באלימות חריפה זו כלפי זו, נשים מוצגות באופן מאד מיני, וכל השחקנים והשחקניות אוחזים בידיהם כלי נשק מורכבים ומשוכללים - כלי הרס והרג. ישנם משחקים בהם קבוצות נלחמות זו בזו, כובשים יעדים ומחסלים אויבים, והכל מאוד ריאליסטי, כולל דם שניתז וקולות כאב אשר משמיעות הדמויות.
אם יש לכם ילד או ילדה בגיל המתאים סביר להניח שגם הם נחשפו למשחקים מהסוג הזה. ילדי ישראל ממוקמים בראש רשימת הילדים אשר משחקים זמן ממושך ונמצאים מול המסכים בהשוואה לילדי שאר מדינות העולם (UNESCO 2007). השאלה הנשאלת היא מה מידת ההשפעה של משחקי מחשב אלו על התנהגות אלימה של ילדים, ועד כמה ילדים המשחקים במשחקים אלימים יתנהגו במציאות בצורה אלימה כלפי אחרים?
מחקרים שנערכו בנושא חלוקים בדבר ההשפעה של משחקי מחשב בעלי תוכן אלים לרמת האלימות של ילדים ובני נוער שנחשפים למשחקים אלו. אך דבר אחד ברור, התנהגות אלימה של ילדים מושפעת מהקשר שלהם עם הוריהם. אנחנו אלו שיכולים לכוון ברוב המקרים את האופן בו הם מגיבים לסיטואציות מסוימות, ויש באפשרותנו למתן התנהגות אלימה מצידם.
אז מה עושים כדי להשפיע הילדים באופן חיובי יותר? הנה 7 טיפים שיעזרו לכם:
הקפידו על תגובות נכונות
הורים, אתם המודל של הילדים שלכם, הם צופים בכם ולומדים מכם. אם אתם רוצים שהילדים שלכם יאמצו דרכי התנהלות ותגובה שאינן אלימות, אתם צריכים להיות ערים לתגובות שלכם, לשפה, להתייחסות ולהתנהגות שלכם בכל מצב.
חידוד עמדות
הבהירו מהי העמדה שלכם כלפי הנושא: בבית שלנו לא נוהגים באלימות, זהו ערך שחל על כולנו. יש מקום לחילוקי דעות ולאי הסכמות ותמיד ננהל אותן בדרכים שהן לא אלימות.
היו עקביים
עקביות, נחישות והתמדה בנוגע לערך זה ולהחלתו במשפחה שלכם.
תיווך מציאות
שוחחו עם הילדים על אירועים בהם יש התנהגות אלימה - בכיתה, בגן, בחדשות, בסיפור, וחישבו יחד מה אפשר היה לעשות אחרת, איך עוד אפשר לנהוג ואילו דרכים נוספות יש לפתרון המחלוקת.
פיקוח על תכנים
בחרו משחקים, סרטים וספרים המותאמים לגיל הילדים. על גבי אריזות המשחקים יש ציון של טווח הגילים של הילדים ודירוג של רמת האלימות במשחק. תקראו זאת יחד עם הילדים, נהלו סיעור מוחות בו תסבירו את עמדתכם, הקשיבו להם וקבלו החלטה לגבי השימוש במשחק.
הגבלת זמן
קיבעו עם הילדים זמנים למשחקי המחשב, כמה משחקים, מתי ואילו פעילויות נוספות הם עושים.
הישארו רלוונטיים
שבו לראות במה הם משחקים, הכירו והבינו את המשחק, שוחחו איתם על מה שרואים. היו לידם מתוך רצון אמיתי להבין מה יש שם ולמה הם מתחברים. ככל שתכירו את העולם הדיגיטלי המעסיק אותם ובו הם נוכחים, תוכלו להשפיע עליהם באופן משמעותי יותר.
היום בכף היד של ילדינו, במרחק נגיעה, יש באפשרותם לראות ולהיחשף לכל המידע הקיים ברשת. לראות סרטונים אלימים, לשחק במשחקים אלימים ולהשתתף באתגרים אלימים. ביכולתכם, ההורים, לשמור על הפרדה בין העולם המציאותי לבין העולם אליו נחשפים הילדים בדיגיטל. עליכם לדבר ולהתייחס לילדיכם בשפה שוויונית, להדגים אפס סובלנות לאלימות, לדבר על התכנים בהם הם נתקלים ולהכיר את המשחקים והסרטונים. נוכחות הורית בחיי ילדיכם ויחסים טובים הם לגמרי ביכולתכם, והם הדרך להשפיע ולתווך לילדים את התכנים אליהם הם נחשפים.