עיצוב חדר ילדים: איזה חדר הילד שלכם צריך?
נסו רגע להיזכר כיצד נראה החדר שלכם כשהייתם ילדים: סביר להניח שהוא היה צבוע לבן כמו שאר הבית, מרוהט בארון מגושם שעוטר עד חנק במדבקות של הדרדסים או הולי הובי; ואם גדלתם בבית ממש יצירתי, אולי זכיתם דווקא לישון בין קירות הצבועים בפראות בצבעי סבנטיז עליזים ומדירי שינה.
עוד ב-onlife:
- רוצים שהילד שלכם יהיה תחרותי יותר, משקיע יותר או רגוע יותר?
- חדרי הילדים הכי טרנדיים
- "שוב פעם נמעכה לי הבננה" - אריזות אוכל גאוניות
אך בינתיים התחלף לו דור, והילדים הפכו להרבה יותר מתוחכמים, מודעים ומעורבים: הם זריזי מחשבה, חשופים הרבה יותר למתרחש בעולם ונדמה שאף מתבגרים יותר (מדי) מהר בהשוואה לדור של הוריהם. והם בהחלט דורשים התייחסות רצינית, בוגרת ומתוחכמת בהרבה מזו שהיתה מקובלת בילדותנו.
השינוי המהותי באופי הילדים וביחס אליהם הביא עמו מהפך של ממש בגישה הכוללת כלפי מראה חדר הילדים. במקום להתייחס אליו כאל עוד חדר שינה חסר עיצוב בבית, פותחו גישות עיצוביות שמטרתן להפוך את חדר הילדים לסביבה מכילה, תומכת ומפרה עבור דייריו הצעירים.
1. אין כמו בבית
הגישה המכונה "There's no place like home" מציעה להמשיך את הקו העיצובי השלט בבית גם בחדרי הילדים. לפי גישה זו, החדר יעוצב באופן מתוחכם ובוגר, שאינו שונה מהותית משאר חלקי הבית, אך בתוספת נקודות צבע ילדותיות ובעיצוב קליל יותר.
לדברי קרן נוימן, מעצבת "נירלט", "בית המאופיין בסקאלת גוונים של חום כהה, מוקה ולבן, יתורגם לחדר ילדים באמצעות חלוקה נכונה של צבע וחומר. לדוגמה, נצבע את החצי התחתון של הקירות בפסים רחבים של מוקה ולבן, נשלב ריהוט עץ מלא בגוון כהה וטבעי, ונוסיף עוד גוון שיכניס את הטאץ' הילדותי – למשל תכלכל מעושן - עבור החצי העליון של הקירות; את העיצוב ישלימו נגיעות של טקסטיל בגווני כתום וכחול מעושנים בשילוב עם לבן".
עננים של נירלט
גישת ההמשכיות העיצובית מספקת נקודת מבט בוגרת על חדר הילדים, ומתייחסת לבית כולו כאל חלל משותף אחד המיועד לכל בני המשפחה, ללא הפרדה מיוחדת. ההתייחסות לילדים באה לידי ביטוי בעיקר בנגיעות הצבע הקלילות יותר, שמרככות את העיצוב, וללא חלוקה מגדרית ברורה.
2. להרגיש בטוחים
גישה אחרת לעיצוב חדר הילדים קרויה "חוף מבטחים", והיא שואפת להעניק לילד מקום שליו, בטוח ונעים לישון ולשחק בו. בעקבות המגמה העולמית של החזרה לטבע מציעה גישה זו להשתמש בסקאלה צבעונית טבעית ורגועה לצביעת החדר: גוונים בהירים של ירוק, כחול וצהוב לצד אפורים בהיר וכמובן לבן. העיצוב הוא פשוט ונקי, והילדותיות מקבלת ביטוי בסטיילינג המשלים של החדר.
נוימן מציעה להכין רשימה של מילים מרגיעות, ולנסות להפוך אותה לצבעים ולתכנים ויזואליים. כשחושבים על זה, מדובר ברעיון מצוין לתהליך עיצוב של כל חדר.
ולמי שמתקשה בתרגום הוויזואלי, היא תורמת כמה אפשרויות: "קירות משולבים בתכלכל ולבן עם נגיעה של צהבהב, וילונות בהירים, ריהוט עץ טבעי, כורסאות קש, צעצועי עץ בגווני סגלגל, ירקרק וכתום, סירות נייר תלויות על מובייל עץ, או קופסאות עץ ישנות צבועות בגוונים מעושנים בשילוב שבלונות של אלמנטים מעולם החי והצומח".
3. על פנטזיה ומציאות
חדר הילדים הוא המקום בו הם יכולים לשחק, להפליג במחוזות הדמיון ולעשות ככל העולה על רוחם, מבלי לפחד או להגביל את עצמם. גישת הפנטזיה תופסת את חדר הילדים כטריטוריה נטולת חוקים - מעין חלל קסום בו אגדות הופכות למציאות - ולכן שואפת לייצג בו את עולם הדמיון והאגדות באופן נגיש ומושך.
פסיכולוגים ומומחים להתפתחות הילד מכירים כיום בחשיבות התפקיד שממלא הדמיון אצל ילדים, זאת בעקבות מחקרים שונים שהוכיחו את חשיבות הפנטזיה להתפתחות הרגשית, הקוגניטיבית והחברתית של הילד. על פי מחקרים אלו, היכולת לדמיין מסייעת לילדים דווקא להבין את המציאות - ולא לברוח ממנה, כפי שטועים לעיתים לחשוב.
הדמיון הכרחי לצורך למידה על אנשים וארועים שאנו לא חווים באופן ישיר, כמו מאורעות היסטוריים או המתרחש בקצה השני של העולם. הדמיון והפנטזיה מאפשרים לילדים להרהר אודות העתיד הרחוק, ולפתח מחשבות לגביו – למשל מה ירצו לעשות כשיהיו גדולים.
לבבות על הקיר בצבע מיוחד- נירלט
גילאי 3-7 הם השנים בהם מגיעים חיי הדמיון והפנטזיה לשיאם. כך למשל, מחקר שנערך באוניברסיטת טקסס באוסטין מצא כי בגיל 3 מאמינים 61 אחוז מהילדים בפיית השיניים, ובגיל 5 אמונה זו אף מתחזקת בקרב 65 אחוז מהילדים. לאחר מכן מתחילה ירידה הדרגתית באמונה אודות דמויות דמיוניות, אך גם בגיל 7 עדיין סברו 54 אחוזים מהילדים כי פיית השיניים הינה דמות מציאותית.
חדר או פנטזיה? ספינת פירטים בחדר ילדים
חיי הפנטזיה בגיל צעיר מתבססים בעיקר על "עדויות" ויזואליות, והסיבה להתחזקות האמונה בפנטזיה דווקא אצל בני ה-5 היא שבגיל זה כבר מתפתחות אצל הילד יכולות קוגניטיביות, המאפשרות לצרף יחד הוכחות לקיומן של דמויות פיקטיביות - גם אם אלו הוכחות מטעות, המובילות בסופו של דבר למסקנה ה"שגויה" שדמות מומצאת היא אמיתית.
מחקרים אחרים מצאו כי בקרב גילאי הגן, ילדים שהמציאו חברים דמיוניים נמצאו לא רק יצירתיים יותר אלא גם בעלי כישורים חברתיים גבוהים ויכולת טובה יותר להתחבר לנקודת המבט של הזולת. ברור משום כך עד כמה חשוב לעודד ולפתח את עולם הפנטסיה של הילד, למשל באמצעות יצירת סביבה שתומכת במשחקי דמיון ופנטזיה.
גישת הפנטזיה בעיצוב חדרי ילדים מציעה להעניק לילד "חדר נושא", שיגשים עבורו פנטזיות קסומות (ואולי גם ימלא איזה חסך של ההורים על הדרך, ראה ערך שנות ילדותנו): להפוך לבעל/ת כוחות-על, נסיכה, רב חובל, שודד ים, פייה או כל חלום אחר.
כך, החדר יכול להיות מעוצב כספינה, ארמון או ג'ונגל, כאשר כל הפריטים בו משתתפים בחגיגה – החל מרהיטים מעוצבים וצבעוניים וכלה באהילים ומצעי המיטה. החיסרון הוא שאת כל אלה יהיה צריך כמובן להחליף כאשר הקונספט ישתנה, עם הגיל או האופנה.
נוימן מוסיפה כי הפנטזיה עצמה, כמו הילדים, הפכה גם היא למתוחכמת יותר, כך שנושאי הפנטזיה קיבלו טוויסט: לא מספיק שיהיה זה "חדר נסיכות", אלא "מפגש נסיכות לתה מנחה", לדוגמה. "במקום חדר ג'ונגל או חלל, תחשבו על קונספט של 'סוואנה באפריקה', או 'נחיתה על הירח'", אומרת נוימן.
גם המענה העיצובי לפנטזיה שנבחרה צריך להיות אמיתי יותר מבחינת קשת החומרים שירכיבו אותו. "לא נסתפק בוורוד לנסיכות, או כוכבים צהובים לחלל", אומרת נוימן. "לחדר סוואנה אפריקאי, לדוגמה, נבחר סקאלת גוונים של חומים, ירוקים, וצהובים מעושנים; נכניס טקסטורה של אדמה בפס רחב לאורך החדר; נשלב מתחתיו ירוק מעושן ומעליו גוון חיטה צהבהב; נוסיף שבלונות ענקיות של חיות בגווני צהוב וכתום עזים, טקסטילים עשירים בהדפסים של חיות וצמחים וריהוט מעץ גושני".
ילדי המהפכה
אז כפי שניתן לראות, תחום עיצוב חדרי הילדים עבר מהפכה של ממש, בהשוואה לחדרים הלא מעוצבים וחסרי הטעם בהם זכינו אנחנו לבלות את שנות חיינו הראשונות. למרבה השמחה (ולמזלם הרב), הילדים שלנו ניצלו מגורל דומה: הם זוכים כיום למגוון אפשרויות עיצוב, שבנוסף לתרומתן האסתטית לבית גם עשויות לסייע להתפתחותם הפסיכולוגית וליצירתיות שלהם. ואם הפסיכולוג אמר, מי אנחנו שנתווכח?