התפתחות תינוקות: התפתחות שפתית מגיל חצי שנה
התקשורת היא חלק משמעותי מהתפתחות התינוק ויש חשיבות רבה לעקוב אחרי הצלילים והמלמולים שהוא מיצר וכמובן לתקשורת הבלתי מילולית שלו- היכולת להצביע על חפצים, ליצור קשר עין ולעקוב אחרי הוריו או המטפלים בו.
לקראת גיל חצי שנה התינוק משכלל את ההברות שהוא משמיע ומתחיל שלב המלמול החזרתי . בשלב זה התינוק ישמיע רצף של הברות זהות וחוזרות. לדוגמא:mamama או bababa.
התינוק משתמש במלמול למספר מטרות:
גירוי עצמי: התינוק נהנה להניע את פיו ולשמוע את הקולות שהוא מצליח ליצור. תרגול של התנועות שבהמשך יביאו אותו לדיבור.
הבחנה בין צלילים:פיתוח יכולת האבחנה שלו בין הצלילים השונים שהוא יכול ליצור.
בשלב זה התינוק ישתמש בצלילים מגוונים מאוד, כאלו המופיעים בשפת אימו, כאלו במופיעים בשפות אחרות וצלילים ייחודיים לו שאינם מופיעים באף שפה.
התינוק יתחיל להשתמש בהנגנה (אינטונציה) דומה לזו של המבוגר והוא למעשה מחקה את טון הדיבור של המבוגר.
התינוק יתחיל להבין תנועות, סימנים ומילים. הוא יכול לזהות תנועות של כן או לא , הצבעה, ויכול להתחיל להגיב כאשר שומע את שמו.
התינוק מתחיל להבין סדר ורצף של אירועים קבועים בפעילות היום יומית שלו. למשל הוא יתרגש כאשר יראה את האוכל מוכן או כאשר יראה את המים באמבטיה.
לקראת סוף תקופה זו מפתח התינוק מיומנות תקשורתית חדשה ומשוכללת יותר, הוא מסוגל לעקוב אחרי הצבעה של המבוגר לעבר חפץ מסוים או להחליף מבטים לסירוגים בין החפץ לבין המבוגר. יכולת זו מאפשרת לו להתחיל ליצור תשומת לב משותפת עם המבוגר והוא מתחיל את שלב הכוונות התקשורתיות או שלב התקשורת המכוונת.
ככל שהתינוק מתקדם ביכולתו להפיק קולות ההורים מצידם "יפתחו" שפה מיוחדת ואופיינית בכדי לתקשר עם ילדיהם טוב יותר. נמצא כי ההורים משתמשים בשלב זה ב"דיבור המכוון לילדים – child directed speech" . ההורים ידברו בקול גבוה יותר (דומה לקולו של התינוק), בשינויים מודגשים באינטונציה (הנגנה), בחזרות על מילים והפסקות ארוכות בין מילים ומשפטים.
טיפים להורים:
המחקרים מצביעים על קשר הדוק בין התפתחות המלמול להתפתחות הדיבור, ככל שהתינוק ישמיע יותר קולות, הברות וחזרות על הברות הוא יוכל לפתח שפה טובה יותר בהמשך.
נסו לחקות את הקולות שהתינוק מפיק והוסיפו גם משהו חדש, פעילות זו תעודד את התינוק להפיק בעצמו קולות ולמלמל . חשוב לעשות זאת כאשר אתם נמצאים פנים אל פנים עם התינוק ושומרים איתו על קשר עין.
עזרו לתינוק לשים לב לתנועות כמו הצבעה על צעצוע, הצבעה על תמונה בספר, תנועות כן/ לא המביעות את כוונותיכם. כל אלו יעזרו לו בהמשך להביע את כוונותיו באופן ברור.
הראו לתינוק באופן ברור את החפץ עליו אנחנו מדברים, נסו להראות כל פעם רק חפץ אחד או תמונה אחת, פעולה זו תעזור לו להבין טוב יותר את הקשר בין המילה ששמע לבין החפץ ובהמשך להבין יותר ויותר מילים.
דברו אל התינוק בשפה מותאמת לו והדגישו את "המוסיקה" של השפה. התינוק בשלב זה מגיב יותר ל"מוסיקה" של השפה מאשר למילים והוא גם יחקה קודם כל את ה"מוסיקה" ורק לאחר מכן את המילים.