ריבים במשפחה: 6 טיפים להתנהגות עם המשפחה בחג
בפסח אנו נפגשים תכופות עם בני המשפחה והחברים, בין אם בשולחן החג ובין אם במנגל על הדשא בפארק. לעיתים מפגשים אלו טומנים בחובם התמודדות לא פשוטה עם מתחים ושאלות מציקות והפער הנוצר בין הציפיות לבין המציאות, מותיר תחושות תסכול והחמצה ופוגם באווירת החג. במפגשים אלו יש נטייה למדוד את בני המשפחה ביחס להישגיהם בתחום הזוגיות, הקריירה, ההשכלה, בחינוך הילדים וכמובן במצב הכלכלי.
עוד ב-Onlife:
רבים נאלצים לתת דין וחשבון על חייהם, להסביר את הנסיבות השונות ולהתמודד עם כל ההיבטים שאנו לא חשים עימם בנוח. יש לזכור כי הבילוי המשותף בחיק המשפחה, איננו יוצר את הקשיים בחיינו אלא הוא רק מציף אותם. ככל שאיננו שבעי רצון מתחומים משמעותיים בחיינו, כך יעורר בנו החג יותר מתח ויותר חרדה.
את עדיין לבד?
זו סיטואציה ידועה בה רווקים מתפתלים כדי להשיב לשאלות מביכות בסגנון "את עדיין לבד?", "מתי נקבל הזמנה לחתונה?" ושהותם בחברת אחים שהפכו זה מכבר להורים, מחזקת את בדידותם. אך לא רק רווקים מתמודדים עם קונפליקטים אלו. התלבטויות רבות מתחוללות במשפחות לא "סטנדרטיות" כמו חד הוריים, גרושים וחד מיניים, המתמודדים עם מנעד רחב של רגשות ובהם הרצון להרגיש שייך, ותחושות בושה.
גרושים ואלמנים מרגישים את אובדנה הצורב של המסגרת המשפחתית. בני הזוג במשפחות חד הוריות מתווכחים היכן יבלו הילדים את החג ומה תהיה החלוקה ביניהם בימי החופש, והילדים חשים אשמה, תסכול וצער. אולם, גם במשפחות 'קונבנציונליות' מציף החג מטעני עבר וקונפליקטים רדומים ממרבצם.
הוויכוחים סביב מקום חגיגת החג עם בני משפחתו של אחד מבני הזוג כרוכה בוויתור של בן הזוג השני. חלוקת התפקידים – הכנת התבשילים, הדחת הכלים, ההגשה, הופכת גם היא בדרך כלל למוקד של מתיחויות.
דרכי התמודדות עם מתחים לקראת מפגשים משפחתיים בחג:
1. התבוננו במפגש כעל מערכה בהצגה, בה העלילה ידועה מראש. האורחים הם דמויות ואנו מסוגלים לצפות את מהלכיהם, שאלותיהם והערותיהם. אתם התסריטאים בעלילה זו וזכותכם להחליט מה תהיה תגובתכם לסיטואציה. בנוסף, תוכלו גם לנטרל גורמי מתח פוטנציאליים ולוותר על מפגש עם קרובי משפחה מסוימים.
- כיצד תגיבו לעקיצות ושאלות מביכות? הכינו מראש תשובות קצרות ואסרטיביות, שתצבנה גבולות. שימוש בהומור עשוי להתגלות כמבורך. למשל, "אחרי שראיתי את הזוגות במשפחה, יצא לי החשק" או "תודה על ההתעניינות. כיף כשדואגים לי". אינכם צריכים לספוג השפלות. חשוב שתבהירו זאת ותגיבו להערות שאינן במקומן. תוכלו גם לבקש מאדם קרוב שידבר עם בן המשפחה המציק, שיחדל להעיר הערות.
2. חשבו על דימוי משעשע שניתן להדביק לאדם המלחיץ וכאשר הוא שואל אתכם שאלה מביכה, ראו מול עיניכם את הדימוי. תופתעו לגלות כמה מהר מתפוגג המתח בגופכם וכוחם של השאלות המביכות מתגמד.
3. מומלץ לנשואים וגרושים להיפגש ולדון בהערכות לחג. התמקדו באיתור מוקדי לחץ ומתחים והיערכו לקראתם. מזערו את אי הוודאות והוויכוחים הקשורים לילדים בחג. כמו כן, הקפידו לשמור על חלוקת תפקידים ברורה ואל תגזימו בתגובות אם בני הזוג לא עומדים בציפיות. בנוסף, כדאי לקחת בחשבון כי בחג, התפצלות של זוגות נשואים בין שתי המשפחות הינה לגיטימית ואף מאפשרת לחלק מהזוגות ליהנות יותר.
4. השתדלו לבצע את רוב המטלות כגון בישולים וניקיונות והכנת ביגוד לערב חג – מוקדם ככל הניתן.
5. לאנשים שמגיעים בגפם ונאלצים להתמודד עם תחושה לא נעימה כדאי להזכיר שלתחושת הבדידות לא תמיד יש אחיזה במציאות. עם זאת, כדאי להגיע למפגשים עם ידיד טוב, שנוכחתו מפיגה את תחושת הלבד.
6. במידה והאירוח והשהות אצל המשפחה הינם גורמי פיצוץ פוטנציאלים, חשבו היטב האם אווירת החג שווה את הקושי. לעיתים, ויתור על מפגש אצל קרובים מסוימים יכול להקל על העומס בו אתם שרויים בצורה משמעותית. במקרים אלו, כדאי לשקול נסיעה לחו"ל או לחלופין לארגן מספר חברים ולערוך ארוחת חג.
תקופת החגים מבליטה קשיים, אך הם קיימים ודורשים התמודדות אמיתית. אם מדובר בתחושות שמלוות אתכם תמיד, כדאי לבחון אפשרות לפתרון הקשיים באופן עמוק שיוביל לשחרור וליציאה לחירות האישית.