ענת, בת 58 ממרכז הארץ, אמא לשלושה ילדים, בעלת חברה בתחום הייעוץ הארגוני, שמרה על אורח חיים בריא וכן הקפידה להיבדק בבדיקות סקר תקופתיות.

לענת, כך התברר בבדיקת הממוגרפיה, יש מבנה שד סמיך ובדיקת הממוגרפיה, אותה ביצעה כבדיקת סקר,  פוענחה כתקינה. אולם, למרות מבנה השד הסמיך, לא בוצעה לה גם בדיקת אולטרה סאונד כבדיקה משלימה. כעבור כתשעה חודשים אובחנה ענת עם סרטן שד גרורתי וכעבור חודשים ספורים היא נפטרה.

אלפי נשים מבצעות מידי שנה את בדיקת הממוגרפיה, אך רבות אינן בקיאות ומבינות את משמעות הבדיקה, וכן בדיקות נוספות שהן יכולות לדרוש לבצע.

בהתאם להנחיות משרד הבריאות מומלץ לכל אישה המגיעה לגיל 50, שאין לה גורמי סיכון, לבצע בדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן השד, אחת לשנתיים. הכוונה בבדיקת סקר הינה לביצוע בדיקת ממוגרפיה.

מהי בדיקת ממוגרפיה?

ממוגרפיה הינה בדיקת רנטגן שמטרתה הדגמת השד, במהלכה מופעל לחץ על השד בכדי לשטח את השד, כך שמירב רקמת השד תיראה ותיבדק. הדבר גם מאפשר שימוש בפחות קרינה ומונע את תזוזת השד בזמן הבדיקה. הלחץ המופעל גורם לאי נוחות אולם אינו אמור לגרום לכאב משמעותי. מטרת הפעולה הינה גילוי הסתיידויות קטנטנות, עוד לפני שהממצא בר מישוש.

ומה לגבי בדיקת אולטרה סאונד?

חשוב לדעת, כי רגישות בדיקת הממוגרפיה לגילוי סרטן השד יורדת משמעותית ככל שמרקם השד סמיך יותר, כלומר פיברוגלנדולרי. לכן, לאישה שיש לה שד בעל סמיכות גבוהה חשוב לבצע גם בדיקת אולטרסאונד, בנוסף לבדיקת הממוגרפיה, כבדיקה משלימה, היות ולבדיקת האולטרה סאונד רגישות גבוהה יותר לאבחון גידול במרקם שד סמיך, גם בשלבי מחלה מוקדמים.

בדיקת ממוגרפיה

לא תמיד היא מספיקה. בדיקת ממוגרפיה. צילום: ויקיפדיה

נחזור לענת. ענת החלה בטיפולים רפואיים, אך למרבה הצער היא נפטרה לאחר חודשים ספורים. עיזבונה של ענת הגיש באמצעות משרדנו תביעה בגין רשלנות רפואית ובה נטען כי אילו הייתה מבוצעת גם בדיקת אולטרה סאונד כבדיקה משלימה לבדיקת הממוגרפיה ניתן היה לאבחן את סרטן השד בשלב מוקדם יותר, ולהציל את חייה של ענת.  מדובר בבדיקה פשוטה, לא פולשנית, שיש לה כאמור רגישות גבוהה יותר באבחון גידולים בשד בעל מרקם סמיך.

אם כך, מה חשוב לדעת כשפונים לבצע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן השד?

מרקם השד: חשוב להבין ולברר מה הוא מרקם השד, אם על ידי פנייה לרופא המטפל, ואם על ידי הסתכלות באופן עצמאי בפענוח בדיקת הממוגרפיה עצמה בה צריך להיות מצוין מרקם השד. במידה ומרקם השד סמיך, חשוב לבקש מהרופא המטפל הפנייה גם לביצוע בדיקת אולטרה סאונד כבדיקה משלימה.

אין להסתפק בבדיקת שד ע"י כירורג: נשים רבות סבורות, כי בדיקת שד קלינית על ידי כירורג מהווה בדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן השד וניתן להסתפק בזה. אך לא די בכך, שכן בדיקה זו הינה רק חלק מהבדיקה הכוללת, והיא אינה מחליפה את ביצוע הממוגרפיה.

בדיקת שד עצמאית – אינה מספקת:  חשוב לדעת כי בדיקת שד באופן עצמאי אינה מספקת שכן, נמצא כי בדיקה זו אינה יעילה כבדיקת סקירה לגילוי מוקדם של סרטן שד.

לסיכום, החל מגיל 50 מומלץ לבצע בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים, תוך שימת לב למרקם השד ולזכור, כי לנשים בעלות מבנה שד סמיך, מומלץ לבקש מהרופא הפנייה לביצוע בדיקת אולטרה סאונד.

למרבה הצער, אנו נתקלות עדיין במקרים בהם מתרחשות טעויות בפענוח תוצאות הבדיקות השונות, וכתוצאה מכך יש איחור באבחון המחלה, או מקרים שהרופאים אינם מפנים כנדרש את המטופלות לבצע בדיקות נוספות. אלו (ואחרים) הם דוגמאות למקרים שעשויים להתברר כרשלנות רפואית ויש להתמודד עמם במישור המשפטי.

אל תהססי לבקש הפניה לבדיקת אולטרה סאונד, להתייעץ עם רופא נוסף וכמובן הישמעי  לרחשי ליבך, התייעצי עם מגוון גורמים מקצועיים למען בריאותך.

 

הכותבות, עו"ד ליהיא גולדמן ועו"ד גלית מושקה-פרדל, עוסקות בתביעות רשלנות רפואית במשרד דוד פייל ושות' עו"ד