בעולם הן מובילות אבל בישראל כרגיל יצאו למלחמה ובמלחמה לא סופרים נשים
מחאה נשית חוצת מגזרים על החלטת המל"ל להקים צוות מומחים ליציאה ממשבר הקורונה ולכלול בו גברים בלבד. אם היו מסתכלים החוצה היו מגלים שבעולם המנהיגות הנשית הצליחה למגר את המגיפה טוב בהרבה מהמנהיגים הגברים

במוצ״ש פרסם המל״ל את רשימת חברי צוות המומחים להתמודדות עם מגפת הקורונה האמון על הבטחת הבלימה ותכנון שלבי היציאה מהמשבר. מתוך 31 חבריו, 29 גברים מומחים מתחומי הפיזיקה, כלכלה ומדעי המחשב ו-2 נשים בתפקיד עוזרות מחקר.
פרסום הרשימה עורר תדהמה שלא לומר חשש עמוק לגבי שיקול הדעת בקבלת ההחלטות סביב ניהול משבר הקורונה.
פורום 14 של נשים ראשי רשויות בישראל שיגרו מכתב דחוף לראש המשטר הזמני בנימין נתניהו וראש המל״ל מאיר בן שבת (וראוי היה שראשי רשויות גברים היו חתומים עליו גם הם) ובו הבהירו כי ״השלטון המקומי עומד בראש החץ של האתגר היומיומי של הטיפול באזרחי המדינה בעת הזאת, ומהווה, מטבע הדברים את "הקו הראשון" במענה למצוקות האזרחים, הן לפי פניות התושבים והן באופן יזום על ידו…נדהמנו לגלות כי צוות תכנון שלב היציאה אינו כולל גורמים מתחום השלטון המקומי, החינוך, החברה, העבודה הסוציאלית או כל התייחסות למומחיות כלשהי בנושא בני הגיל השלישי. ברי כי נושאים אלה הינם קריטים לתכנון מוצלח של שלב היציאה.״
ראש עיריית יהוד מונוסון יעלה מקליס הדגישה כי "הקורונה הוא לא משבר בטחוני אלא משבר בריאותי חברתי מובהק שיש לתת עליו את הדעת באמצעות ייצוג הולם לנשים בצוות המומחים"
המטה הפמיניסטי לשעת חירום המונה 59 ארגונים חברתיים ולמעלה מ-100 נשות אקדמיה, עורכות דין ופעילות פמיניסיות שיגרו מכתב אף הן בדרישה לתת לנשים ייצוג בוועדה: "היעדרן של נשים מומחיות ממגוון קבוצות אוכלוסייה מהצוות עשוי לגרום לכך שצרכיהן של נשים, מחצית מאוכלוסיית ישראל, לא יילקחו בחשבון במסגרת קבלת החלטות…ההשלכות של המשבר על נשים בכלל, ועל נשים מאוכלוסיות מוחלשות במיוחד.״
היעדר נשים בוועדה זה לא עוד אירוע מסדרה ארוכה שבו לנשים אין ייצוג שווה. זה סימפטום של חוסר הבנה מוחלט של מקבלי ההחלטות מה מהות המשבר, איך מנהלים אותו ואיך יוצאים ממנו. מקבלי ההחלטות בישראל באופן ברור שבויים בפנטזיה שוביניסטית-ילדותית של ניהול ״מלחמה בקורונה״ כאילו וירוסים מתרשמים מסבר פנים חמור של חדר ישיבות מלא גנרלים, פיזיקאים וכלכלנים בזמן שבמציאות מדובר במשבר בריאותי, כלכלי וחברתי שדורש שיתוף פעולה מולטי-דיציפלינרי עם דגש על אמפתיה לאוכלוסיות מגוונות עם צרכים מגוונים.
צריך להיות מנותק לחלוטין כדי לבחור כזה צוות שמתעלם התעלמות גורפת מעלייה של 760% באלימות במשפחה, מהעובדה שילדים כבר שבועות לא בגן או בבית הספר, ומההשפעה של אבטלה על אוכלוסיות שונות (60% מדורשי העבודה כעת הן נשים) כדי לחשוב שפיזיקאים וכלכלנים יודעים לתת מענה לבעיות שהולכות ללוות אותנו עוד חודשים בתהליך היציאה מהמשבר.
צריך גם להיות כלוא בתוך בועה שמרנית פרובינציאלית כדי לא לשים לב שבכל העולם מי שבולטות בהנהגה בזמן המשבר הזה, הן דווקא ראשות הממשלה, הנשים.
עיני כל העולם נשואות לראש ממשלת ניו זילנד ג׳סינדה ארדרן, שלא רק השטיחה את העקומה, היא נתנה לה נוק-אאוט. במדינה של 5 מיליון איש, אחרי שבועיים הסגר מתו רק 4 אנשים. אחרי שהוטל סגר של חודש על הציבור, התייצבה בסווטשירט מול האומה ובנינוחות בדקה איך האזרחים שלה מסתדרים. כאשר שר הבריאות של ניו זילנד הפר הסגר, היא הוציאה גינוי רשמי, הדירה אותו מהקבינט ואמרה שיפוטר רק אחרי המשבר כי היא לא רוצה לזעזע את מערכת הבריאות. ועם זאת, היא הודיע שארנב הפסחא ופיית השיניים הם מקצועות חיוניים, ועודדה את הציבור לא לוותר על החגיגה. במקום גנרל מונתק, הציבור קיבל אמא. האמת היא שבישראל אין אפילו גנרל מנותק שיתכלל את המשבר. פשוט אין.
סנה מרין, ראש ממשלת פינלנד נהנית מאחוזי תמיכה אדירים על ניהולה את משבר הקורונה. היא הטילה סגר על אזור אוסימה בו היו הכי הרבה נדבקים, ופינלנד נהנית מאחוזי הדבקה ותמותה נמוכים יחסית. אחד היתרונות הבולטים בפינלנד היא שלא חסר להם ציוד, בגלל סטוקים לאומיים מנוהלים היטב. אזרח פיני שהייתי איתו בקשר סיפר שהיא עושה עבודה טובה כי היא מקפידה להתייעץ עם מומחים.
אנג׳לה מרקל פונה אל האומה שלה בפשוטות ויושרה, בלי הצהרות פומפוזיות ובלי פאניקה ובהתאמה בגרמניה כבר יש אסטרטגיית יציאה מהמשבר שכבר פורסמה. אין שם שום צורך בחשאיות.
מטה פרדריקסן ראש ממשלת דנמרק, ארנה סולברג, ראש ממשלת נורוובגיה (שניהלה מסיבת עיתונאים שלמה עם ילדים ועבורם בלבד), צאי אין, מנהיגת טאיוואן, כולן בולטות בניהול המשבר הבריאותי חברתי לעומת הפארסה של דור המנהיגים הגברים הפופוליסטים כמו טראמפ שעומד עכשיו בראש המדינה עם הכי הרבה נדבקים והכי הרבה מתים או כמו נתניהו שטען בפאניקה בשידור חי שהוא קפטן של ספינת הטיטאניק והפר סגר בשידור חגיגי לאומה.
בין ההזנחה המתמשכת של מערכת הבריאות, מחדל הבדיקות, מחדל הציוד החסר, מחדל בתי הכנסת, מחדל בתי האבות, מחדל הטיסות הנכנסות, מחדל הפרת הסגר על ידי שר הבריאות, ראש הממשלה הזמני והנשיא ומחדל המינוי של 29 גברים חסרי מומחיות במבנה ארגוני של רשויות מקומיות או טיפול במגוון צרכים סוציאליים, פני מקבלי ההחלטות הכושלות מועדות לחתיכת ועדת חקירה.
נכון שהעקומה שוטחה אבל מחכה לנו דרך ארוכה כדי לצאת מהמשבר בריאותית, כלכלית, חברתית וגם נפשית ולשם כך, צריך יהיה לשנות לאלתר את הרכב הועדה, לא אחר כך, אלא ממש עכשיו.
***