הפיננסים בהתקדמות, חברות ההייטק עדיין מאחור: נתוני המדד לשוויון מגדרי בתעשייה לשנת 2024 נחשפים
החודש פורסמו נתוני ארגון 'מעלה' את מדד 2024 לאחריות תאגידית, המודד בשנים האחרונות את אחוז הנשים בדרגות שונות בתעשייה. לפי המדד בעוד חל שיפור של 2% בשיעור הנשים בדרגות השכר הגבוהות ביותר, עדיין קיימים פערים הגבוהים מ-5% בתגמול של נשים וגברים באותן עמדות, ב-60% מהחברות בדירוג. עוד מראה המדד כי דווקא בעולמות הפיננסים קרובים מתמיד לשוויון מגדרי בדרגות הבכירות, בעוד חברות ההייטק נשארות מאחור

נתוני מדד מעלה 2024 לאחריות תאגידית מראים כי בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בשוויון המגדרי, ובתעסוקת נשים, בחלק מהסקטורים העסקיים, כמו חברות הפיננסיים, הבנקים ואף התעשייה והייצור. במקביל, מראה המדד כי דווקא חברות ההייטק והביטחון עדיין נמצאות בפער גדול מאחור. המדד, המעריך את ביצועי החברות בנושאים חברתיים וסביבתיים, מודד ומציג בשנים האחרונות את אחוז הנשים בדרגות שונות גם עפ״י סקטורים עסקיים וזאת על מנת להבין היכן נדרש להשקיע יותר בנושא.
אחד הנתונים המעודדים אשר עולים מן המדד הוא שיפור של 2% בשיעור הנשים בדרגות השכר הגבוהות ביותר, אך כאמור, ישנה עבודה רבה בבדרך לשוויון מלא. מנכ"ל מעלה מומו מהדב אומר כי "על מנת להמשיך ולקדם שוויון מגדרי קריטי להבין היכן ובאיזה סקטורים נדרש להשקיע וגם לראות את ההישגים עד כה. לצד המדידה נדרשת השקעה ארגונית בתהליכים אשר יפתחו עתודה ניהולית נשית כחלק מאסטרטגיה מתמשכת הכוללת גם קביעת יעדים ארוכי טווח לשוויון מגדרי בדרגות השונות."
אז כיצד ניתן לעשות זאת? הנה כמה דוגמאות לתהליכים ארגוניים התורמים לפיתוח עתודה ניהולית נשית:
- קביעת דיוני הנהלה בכירה חצי שנתיים לבחינת התקדמות ושימוש במערכת ממוחשבת של HR לצורך ניהול הנושא
- הגדלת מכסה של 30% לנשים בקורסי פיתוח מנהלים.
- זיקוק תפקידי ניהול שנחשבים גבריים מסורתית למשל בלוגיסטיקה ועדכון הגדרות תפקיד שמאפשרות לנשים להתקבל.
- תכנית מנטורינג פנים ארגוני בו מנהלות בכירות חונכות עובדות צעירות. - מתן כלים לעובדות הצעירות להתפתחות מקצועית ניהולית ואישית.
- תכנית מנהיגות ארגונית בה שותפים כ-30 גברים ונשים בדרגות דירקטור ו-VP מכלל החברה, המשמשים כשגרירים לקידום שוויון מגדרי. השגרירים עוסקים בקידום מדיניות עבור כלל החברה על בסיס מחקר והיכרות עם השטח, לצד פיתוח תכניות התערבות ייעודיות ליחידות.
מהנתונים של דירוג 2024 עולה כי בדירקטוריונים של חברות ממשלתיות מתגבש ייצוג בולט לנשים. בשנת 2024, ל-70% מהחברות הממשלתיות שהשתתפו בדירוג היה מעל ל-40% נשים בדירקטוריון והממוצע הנשים בדירקטוריון בחברות הללו עמד על 45% לעומת 32% אצל שאר החברות הציבוריות בדירוג. חברות מסקטור כימיה ופרמצבטיקה, ומזון ומשקאות, מתבלטות בקרב החברות התעשייתיות עם ייצוג משמעותי הנע סביב 40% של נשים בדרגי ניהול השונים. בעוד שרוב בולט של החברות בוחן את פערי התגמול בין נשים וגברים בעמדות ניהול, מהנתונים עולה כי עדיין קיימים פערים הגבוהים מ-5% בתגמול של נשים וגברים באותן עמדות, ב-60% מהחברות בדירוג.