'בישראל הפלה אינה זכות – אנחנו צריכות להיאבק על הבחירה שלנו"
עמותת אפרת שמתנגדת להפלות, יצאה בקמפיין בהובלת נטלי דדון, תוך שהם משתמשים בסלוגן הפמיניסטי "הזכות לבחור", אך כמובן שזו בחירה מהסוג שגברים שמרנים אוהבים – לשמור על ההיריון בכל מחיר. לעמותה מותה השמרנית יש תקציב של 13.5 מיליון ₪, לעמותת "דלת פתוחה", שמלווה הפסקות הריון של נערות ונשים צעירות, יש חמישית מהסכום הזה, ועכשיו זו חובתנו להתייצב לצדן. "אני לא מבינה איך נערות כאלה יכולות להסתדר. בלי גב, בלי כסף ובלי תמיכה. 'דלת פתוחה' זו הצלה עבורן."

ב' היא נערה בת 16, מהמגזר הבדואי והיא בהריון. מה תעשה עכשיו? לאמא או אבא שלה היא לא תיגש, גם האחים והדודים מחוץ לתחום. בית הספר? ספק. היא מבוהלת, ולבד, כל כך לבד.
"היא הגיעה לבד, בלי אף אחד. חברה שלה אמרה לה שהיא יכולה לפנות אלינו והיא הגיעה. ליווינו אותה כל התהליך," נטע ורדי, עובדת סוציאלית צעירה מבאר שבע, מדברת באיפוק, אבל החיים של הנערה הזו ניצלו אחרי שפסעה בדלת שהיא יחד עם מתנדבות פתחו בפנייה. ורדי היא רכזת "דלת פתוחה" באזור הדרום, עמותה שמלווה הפסקות הריון של נערות ונשים צעירות. מרכזים דומים ישנם גם בת"א, חולון ורמת השרון. המרכז בחיפה נסגר מחוסר תקציב ועכשיו הן פותחות צוהר לחשיבות של הפעילות שלהם כדי שאנחנו נוכל לסייע לפעילות החשובה הזו להימשך. (לתמיכה לחצו כאן https://bit.ly/41YNSEz )
הצגת פוסט זה באינסטגרם
"ב' מאוד הודתה לנו. מאוד מפחיד לבד. היא אמרה לנו תודה ענקית, שכל המתנדבות היו מקסימות והיא לא הייתה לבד לרגע וזה היה לה מאוד משמעותי." מספרת ורדי. לדבריה ב' חזרה לביה"ס, לתפקוד כרגיל ועכשיו הן מלוות אותה בהתאמת אמצעי מניעה כדי שזה לא יקרה שוב וכדי לשמור עליה.
כמו ב' רבות ממי שמתדפקות על הדלת, הן נערות בסיכון, חיילות בלי גב משפחתי וסטודנטיות צעירות שנכנסו להריון לא מתוכנן ומוצאת את עצמן בטריטוריה שלא הכירו. הפסקת הריון אפשרית רק אחרי בדיקת גניקולוג, בדיקות דם וגם לעמוד מול ועדה ועכשיו, אותה נערה או צעירה, צריכה לעשות את המהלך הזה לבד.
נ', צעירה בשנות העשרים המוקדמות לחייה, ברחה מבן זוג אלים שנעל אותה בבית. כשהצליחה להימלט, היא גילתה שהיא בהריון והיה ברור לה שאת ההפלה עליה לעבור בסודיות גמורה. "אנחנו היינו הכתובת," אומרת ורדי. "אח"כ היא סיפרה לחברות ולהורים אבל היא הייתה צריכה את העזרה שלנו כדי לא לעשות דברים לבד ובאנונימיות ושנעזור לה בבירוקרטיה. היא הייתה מאוד בלחץ. פחדה שהוא יגלה את זה. כל הזמן הוא מחפש אותה, מתקשר אליה. קבענו לה יום למחרת תחילת תהליך."
רק בבאר שבע, בשנת 2024, ליוו מתנדבות 'דלת פתוחה' 19 נערות וצעירות. במרכז הארץ המספרים עולים משמעותית. בתל אביב רק בפברואר ליווי 6 נערות ונשים. דלת פתוחה היא הגוף היחידי שנותן מענה בפריסה ארצית לסוגיה. הליווי של הדלת כולל בדיקת הריון, התייעצות לגביי האופציות בפני הצעירה, מילוי טפסים לפני הוועדה, ליווי לוועדה והליך ההפלה עצמו וייעוץ לגביי סוגי אמצעי המניעה האפשרים אחרי ההליך. הן מקפידות לתת ליווי סוציאלי לבדוק שהצעירה בסדר ולא שוקעת בדיכאון במהלך ההליך ואחריו, וייעוץ איך לספר למשפחה ולחברים כשאפשר.
צריך להזכיר- בישראל הפלה אינה זכות מוקנית ואנחנו צריכות גם עכשיו להיאבק על הבחירה שלנו. מי שצפתה בדוקו המשובח 'הפלה חופשית' ששודר בכאן 11, יכולה לראות עד כמה התקדמנו אבל עדיין יש רק 4 עילות לקבל אישור בוועדה – גיל נמוך מגיל 18 או גבוה מ 40, סכנה בריאותית או נפשית ליולדת, הריון מחוץ לנישואין או מום בלתי ניתן לתיקון ביילוד.
"אפילו אני, שרציתי את ההריון, שעברתי את גיל 40 והתגלה מום בלתי הפיך בעובר, גם אני הייתי צריכה להתייצב מול ועדה שתאשר לי להפיל וזה היה סיוט," אומרת ג' מצפון הארץ. "בירוקרטיה, וחשדנות ואפס אמפתיה," היא מתארת את מה שהפך לאחד החודשים המטלטלים בחייה כשנאלצה לעבור מבית חולים לבית חולים כדי לעבור כמה שיותר מהר את ההפלה המיוחלת.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
בעקבות הסרט, עמותת אפרת שמתנגדת להפלות, יצאה בקמפיין ורוד ומנצנץ שהובילה המשפיענית נטלי דדון תוך שהם משתמשים בסלוגן הפמיניסטי הזכות לבחור. כמובן שזו בחירה מהסוג שגברים שמרנים אוהבים – לשמור על ההריון בכל מחיר. לעמותה השמרנית תקציב של 13.5 מיליון ₪, לדלת יש חמישית מהסכום הזה וכעת הן יצאו לקמפיין גיוס המונים כדי להמשיך ולתת את השירותים החשובים שלהן לאלו שזקוקות לו יותר מכל.
"תרמתי לקמפיין מיד", אמרה לי ג' שהתמודדה עם ההליך המסורבל בחודשים האחרונים. "אני לא מבינה איך נערות כאלה יכולות להסתדר. בלי גב, בלי כסף ובלי תמיכה. 'דלת פתוחה' זו הצלה עבורן."