למצוא את אמצעי המניעה האולטימטיבי עבורך, יכול להרגיש לפעמים כמו למצוא בן זוג - יש ניסוי וטעייה, חששות, ניסיונות שליליים ואולי אפילו פגיעה. כשאנחנו חושבות על אמצעי מניעה, אנחנו חושבות בדרך כלל על קונדומים או גלולות, ואין ספק שהרבה השתנה מאז 1960, השנה בה הגלולות הפכו לאמצעי מניעה הזמין לכלל האוכלוסייה. במרוצת השנים, הגלולות, שנחשבו למשחררות הגדולות של נשים, איבדו את הבכורה ולשוק נכנסו אמצעי מניעה חדשים ומגוונים, אך מה שטוב לאחת, לא בהכרח טוב לשנייה. אם כך, איך נוכל לדעת מה היא נכון ועובד עבורנו? עשינו סדר באמצעי המניעה הקיימים בשוק שכדאי להכיר, כדי שתיהני במקסימום, לא משנה מה.

גלולה למניעת הריון

אמצעי מניעה. צילום: shutterstock

הכי מוכרות. צילום: shutterstock

איך זה עובד? הגלולה מונעת הריון על-ידי התעסקות בהורמונים שלך, ובשינוי מינוני רמות האסטרוגן והפרוגסטרון, אשר מדכאים ביוץ.

יעילות: אם את לוקחת גלולות כמו שצריך – בימים ובשעות מדויקות, יעילותן של גלולות עומדת על 98%. אבל, באופן ממוצע, יחד עם הפאשלות הקטנות שיש למשתמשות, יעילותן עומדת על 92%.

תופעות לוואי: תופעות הלוואי של הגלולה נחשבות קלות וכוללות בחילות, רגישות בשדיים, פוטנציאל לכאבי ראש, במיוחד בחודשים הראשונים של השימוש. לגלולה יש גם תופעות לוואי חיוביות שיכולות להקטין את הכאבים בזמן מחזור, להקל על PMS, להקטין דימום כבד ולגרום למחזור שלך להיות סדיר. בנוסף, להקל על מצב עור הפנים אם יש לך חצ'קונים. ואולי הדבר הכי טוב - יש שטוענים שבגלל שהגלולה מונעת ביוץ, היא מקטינה את הסיכון לחלות בסרטן השחלות.

איך תדעי אם זה מתאים לך? המפתח בגלולה הוא השגרה. אם סדר היום שלך ברור ונדמה לך שלא תתקשי לעשות את אותה הפעולה באותה השעה כל יום, אז הגלולה בשבילך. גורמי סיכון נוספים מלבד שכחנות, הם עישון כבד, לחץ דם גבוה והיסטוריה של קרישיות בדם – ואם יש לך אחד מאלה, אולי כדאי שתוותרי על הגלולות.

מדבקה למניעת הריון

אמצעי מניעה. צילום: shutterstock

מדבקה יכולה להיות על המותן, על הזרוע או על הגב. צילום: shutterstock

איך זה עובד? המדבקה מונעת הריון בשיטה הדומה לגלולה, על-ידי שימוש בהורמונים, אבל במקום לקחת את האסטרוגן והפרוגסטרון דרך הפה, ההורמונים נספגים בגוף ונכנסים למחזור הדם דרך מדבקה קטנה המוצמדת לגוף פעם בשבוע.

יעילות: עם שימוש מושלם היעילות עומדת על 98%. בשימוש לא לפי ההוראות, היעילות עומדת על 92%.

תופעות לוואי: בדומה לגלולה, תופעות הלוואי בשימוש במדבקה לא גדולות. הן יכולות לכלול בחילות, רגישות בשדיים, כאבי ראש – במיוחד בחודשים הראשונים של השימוש. במדבקות יש בדרך-כלל מינון גבוה יותר של אסטרוגן מאשר בגלולות, ולכן הסיכון לקרישיות בדם, התקפי לב, שבץ ולחץ דם גבוה – עולה.

איך תדעי אם זה מתאים לך? אם את לא רוצה לקחת גלולה כל יום, אבל גם רוצה להימנע משיטה מורכבת יותר וארוכה יותר, המדבקה מתאימה לך. המדבקה לא מתאימה לנשים שהן מעשנות כבדות, עם לחץ דם גבוה או היסטוריה של קרישיות בדם.

התקן תוך רחמי

אמצעי מניעה. צילום: shutterstock

התקן תוך רחמי עם מתכת. צילום: shutterstock

איך זה עובד? ההתקן, העשוי פלסטיק ונחושת ונראה כמו האות T בצורתו, מושתל ישירות בתוך הרחם שלך על-ידי רופאת הנשים, בצורה מהירה ובדומה לתהליך שמתרחש בעת בדיקת פאפ. ההתקן לא מונע ביוץ, אלא מונע מהזרע להגיע לביציות ואף מונע השרשה של ביצית מופרית בדופן הרחם.

אמצעי מניעה. איור: shutterstock

מגיע בשתי גרסאות. איור: shutterstock

יש שני סוגים של התקנים. אחד ללא הורמונים ממנו משוחררים יוני נחושת הגורמים לתגובה סטרילית, הם משבשים את הרכב הנוזל ברחם ובחצוצרות ואת הישרדותו של נוזל הזרע וכך מונעים הריון. בסוג השני יש הורמונים וההתקן משחרר כל יום כמות קטנה של הורמונים המעבים את ריר צוואר הרחם ומקטינים את רירית הרחם. נוצר מעין מכשול שמונע מהזרע להגיע לביצית. זה יכול גם לעצור מהשחלות לשחרר את הביצית מלכתחילה – ואם אין ביצית אין הריון.

יעילות: ההתקן התוך רחמי נחשב לאמצעי המניעה היעיל ביותר, עם יותר מ-99% אחוז למניעת הריון. היתרון הכי גדול של ההתקן הוא שאינו תלוי בך – הוא פשוט שם ואת לא צריכה לזכור לקחת גלולה או להחליף מדבקה.

תופעות לוואי: תופעות הלוואי החיוביות של ההתקן הן מחזור קצר וקל יותר בחלק מהמשתמשות, כאשר ההתקן מכיל הורמונים. רגישות בשדיים והופעת פצעונים על הפנים נחשבות לתופעות לוואי שליליות. בהתקנים ללא הורמונים, אין תופעות לוואי מערכתיות אבל יש שמדווחות על מחזור ארוך יותר וכבד יותר, בעיקר בחודשים הראשונים של השימוש.

איך תדעי אם זה מתאים לך? ההתקן מוחדר לגוף ויכול לשהות בו בין 3-10 שנים. נשים רבות אוהבות את ההתקן כי הוא פשוט נוח ולא דורש דאגה מיוחדת. בנוסף, אפשר להשתמש בהתקן לא הורמונלי, כך שאין שינויים במערכת העדינה הזו.

טבעת

אמצעי מניעה. אילוסטרציה: shutterstock

טבעת עם הורמונים בתוכה. צילום: shutterstock

איך זה עובד? כמו הגלולות והמדבקה, הטבעת, עגולה ומזכירה בגודלה גומייה לשיער, חוסמת את הביוץ על-ידי הורומוני האסטרוגן והפרוגסטרון. האישה מחדירה את הטבעת לנרתיק פעם בחודש, ההורמונים נספגים ועושים את העבודה.

יעילות: הטבעת נחשבת ליעילה ב-91% מהמקרים.

תופעות לוואי: כמו בגלולה ובמדבקה, גם לטבעת יש תופעות לוואי הורמונליות, ויכולות גם לכלול דימום קל בחודשים הראשונים לשימוש.

איך תדעי אם זה מתאים לך? בטבעת יש מינון נמוך יחסית של אסטרוגן מאשר בגלולות למשל, ואם את חוששת מהתערבות הורמונלית אגרסיבית, הטבעת יכולה להיות אופציה טובה עבורך. בנוסף, היא דורשת התעסקות אבל רק פעם בחודש.

קונדומים

אמצעי מניעה. צילום: shutterstock

קונדומים. יש גם ללא לטקס. צילום: shutterstock

איך זה עובד? קונדום הוא אמצעי מניעה בו משתמש הגבר. מדובר בשרוול העשוי בדרך כלל מלטקס המולבש על הפין, חוסם מהזרע להיכנס לרחם ולהפרות ביצית במידה ויש. לחלק מהקונדומים יש ציפוי קוטל זרע שהורג אותו במגע איתו ובכך מוסיף אלמנט הגנה נוסף. דרך אגב, יש גם קונדומים לנשים, אבל הם לא ממש פופולריים.

יעילות: קונדומים נחשבים יעילים, אך יש מי שמעניקים להם רמת יעילות של 82% אחוז בלבד. הסיבות לכך הן שהם יכולים להחליק ולהיקרע, ויש מי שלא משתמשים בהם נכון. היתרון הגדול של קונדומים, מלבד העובדה שהם מונעים הריון בסבירות גבוהה ואפילו מאוד, למרות האחוז העגום, הוא שהם אמצעי המניעה היחיד שמונע מחלות מין.

תופעות לוואי: תופעות הלוואי מסתכמות בחוסר נוחות בשימוש, או ברגישות ללטקס ולחומרי השימון המכסים את הקונדום, כמו גם התנגדות עקרונית לשימוש בקונדומים המיוצרים מחומרים מן החי, אך בשוק קיימים כיום קונדומים ללא לטקס וכן קונדומים טבעוניים שעונים על הקשיים של חלק מהאוהדים.

איך תדעי אם זה מתאים לך? קונדומים נחשבים לאמצעי מניעה יעיל ופופולרי, ולא בכדי. הם מאפשרים קיום יחסים באופן מיידי, מונעים הדבקה בחלק ממחלות המין אבל בגלל פאשלות שיכולות להיות בעת השימוש, והתחושה תוך כדי קיום יחסים שצריך לדאוג למרות הכל, אם את רוצה ראש שקט, ממליצים על שימוש באמצעי מניעה שני בנוסף לקונדום – שיכול להיות אחד ממה שציינו עד כה.

באופן כללי ההמלצה היא להשתמש בשני אמצעי מניעה – גם עבור האישה וגם עבור הגבר.

גלולת היום שאחרי

אמצעי מניעה. צילום: shutterstock

גלולת היום של אחרי, למצב חירום בלבד. צילום: shutterstock

איך זה עובד? גלולת הבוקר שאחרי, או היום שאחרי, היא אמצעי מניעה קצת ידוע לשמצה, כי יש שנוטות להסתמך עליו ולקיים מין לא מוגן, וחבל. מה שהיא עושה, זה למנוע או לעכב את הביוץ באמצעות הורמונים – בכל גלולה יש הורמון אחר.  חשוב לזכור - זה לא כדור שעושה הפלה! אם הביצית כבר הופרתה, גלולת היום שאחרי לא תעשה דבר.

יעילות: היעילות היא נגזרת של המהירות בה לקחת את הגלולה למניעת הריון. ככל שתקדימי, כך הסיכוי שאכן תמנעי הריון – גדל. ההמלצה היא לא לחרוג מטווח של 72 שעות לאחר קיום יחסי המין, כאשר היעילות לאחר זמן זה עומדת על 80% בלבד.

תופעות לוואי: בחילות והקאות את תופעות הלוואי הנפוצות. אם ההקאה מתבצעת שעתיים-שלוש לאחר הנטילה, היעילות של הגלולה מוטלת בספק. כמו כן הגלולה יעילה עבור מי שנוטלות תרופות לאפילפסיה.

איך תדעי אם זה מתאים לך? הגלולה לא נועדה להיות אמצעי מניעה קבוע. כפי ששמה מרמז, היא אמורה לשמש אותך רק במצב חירום או אם השיטה הרגילה שלך נכשלה.