מרק עוף: 4 מתכונים מנצחים ומשודרגים
אחרי מרחצי הזיעה ומכות החום של חודשי הקיץ, מגיעים החגים ואיתם נפתחת עונת המרקים. אמנם ראש השנה מגיע אלינו מוקדם מתמיד, ובשלהי החום הגול אבל לא נראה שמישהו חושב לוותר על מרק העוף המסורתי של הארוחה החגיגית. את מסורת מרק העוף אפשר למצוא בשלל מדינות ותרבויות ברחבי העולם, שמה שמפריד בניהם הוא התיבול וסוגי הירקות.
עוד באון לייף
מרק העוף, הידוע בכינויו "פניצילין יהודי", ידוע כאוכל מנחם וכמנה שמסייעת להבריא מצינון ואפילו משפעת. אבל עם כל היתרונות שיש למרק העוף החביב והטעים (והמוקצה בקרב הטבעונים והצמחונים), לאכול אותו מדי שנה בארוחת החג עלול להיות משעמם וצפוי.
לצורך כך ליקטנו ארבעה מתכונים מעולים למרק עוף, אחד קלאסי ועוד שלושה שיגוונו לכם את החג, החיך והכרס.
*למיטיבי הלסת, מצורף בסוף מתכון בונוס של קרפלעך.
מתכון פולני מסורתי של אמא מיקי
מרכיבים (8 אנשים):
עוף שלם נקי ומפורק
2 תפוחי אדמה
3 גזרים
3 קישואים
חצי כרובית
חצי כרוב
בצל גדול
צרור שמיר
צרור פטרוזיליה
ראש סלרי (לא עלים!)
אוהבי הכתום יכולים להוסיף חתיכת דלעת (לא בטטה שמתפרקת במרק ומלכלכת אותו).
מלח
פלפל
אופן ההכנה:
1. שמים את העוף המפורק (כולל גרונות) בסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה.
2. כשהמים רותחים עולה קצף. מעבירים את הכף על פני המים ומוציאים את הקצף. מכיוון שהקצף ממשיך להיווצר, יש צורך לחזור על הפעולה עד שהמים בסיר נקיים.
3. חותכים את הירקות (את ראש הסלרי והבצל אפשר להשאיר שלמים), מוסיפים לסיר ומרתיחים שוב.
4. לאחר הרתיחה מוסיפים את הפטרוזיליה והשמיר (שלמים), מלח ופלפל ומבשלים עוד שעה-שעה וחצי טוב טוב, שיצטמצם.
* אם אכלתם את כל הירקות ונשאר רק המרק הצח, אפשר להקפיא ולהשתמש בו אחר כך כבציר עוף.
מרק עוף מועשר של דודה אילה
השדרוג המרכזי של המרק הזה הוא בהוספת הודו ובשר למרק, מה שהופך אותו לכמעט מרק בשר ולבעל טעם עמוק יותר. גם כאן משתמשים בשפע ירקות ועשבי תיבול אבל את הירקות מבשלים בסיר בתוך סלסלה, כך המרק נשאר צח (ממש ציר עמוק).
מרכיבים:
2 כרעיים עוף מפורקים ונקיים
2 שוקי הודו נקיים
גרוגרת של הודו נקבה
עצם של רגל בקר
(לאוהבי הבשר אפשר להוסיף חתיכת בשר בקר נתח שמתאים לבישול ארוך כמו כתף או שריר)
ירקות:
בצל
3 תפוחי אדמה
בטטה גדולה קלופה וחתוכה לריבועים
3 קישואים
3 גזרים
חתיכות פרסה (פרסה אחת, חותכים באלכסון את החלק הלבן ורק בו משתמשים)
שורש סלרי ועלים
צרור פטרוזיליה
צרור שמיר
מלח
בסיר גדול במיוחד מנחים סלסלה לבישול, ממלאים בירקות (למעט זרי הפטרוזיליה והשמיר) ומכסים במים. מעל שמים את זרי עשבי התיבול וממליחים
מביאים לרתיחה על אש גבוהה, מקפים (מורידים את הקצף בעזרת כף) עד שהוא מפסיק ומורידים אש לבינונית
מבשלים כשעה וחצי עד שהירקות והבשר רכים לגמרי.
מרק עוף בסגנון תאילנדי (רק בסגנון!)
מרכיבים:
3 כוסות ציר מרק עוף (למי שאין, מבשלים בסיר עם מים עוף שלם מפורק עם עור, מלח, פלפל גרוס וירוקים - פטרוזיליה, שמיר, שורש סלרי ועלים כשעתיים ומסננים)
2 כוסות חלב קוקוס (500 מ"ל)
פלפל צ'ילי ארוך פרוס דק
כפית ג'ינג'ר טרי מגורר
5 עלי כפיר ליים
שורש כוסברה מקולף וקצוץ
200 גרם חזה עוף נקי וחתוך לרצועות
80 גרם אפונת שלג נקיה
כפית רוטב דגים
כפית מיץ ליים
זר פטרוזיליה קצוצה להגשה
ההכנה:
ההכנה קצרה יחסית בגלל השימוש בציר מרק עוף.
בסיר מערבבים חלב קוקוס, צילי קצוץ ג'ינג'ר, ציר מרק, עלי כפיר ליים ושורש כוסברה על אש גבוהה ומביאים לרתיחה.
מנמיכים את האש שתהיה להבה בינונית ומוסיפים את העוף, מבשלים שלוש דקות ומוסיפים אפונה. מבשלים עוד שתי דקות.
מערבבים ומוסיפים רוטב דגים וליים. מבשלים עוד שוש דקות והמרק מוכן להגשה
מקשטים בצ'ילי קצוץ וכוסברה.
מרק עוף עם עגבניות ואורז
המרק הזה שואב השראה ממרק העוף העיראקי, שמשתמש ברגלי עוף (רגליים ממש-איכס), עגבניות ואורז.
מרכיבים:
קופסת עגבניות משומרות מרוסקות או שלמות (אותן חותכים דק) או 6 עגבניות בשלות חתוכות וקופסה של רסק עגבניות
חצי כוס אורז לבן יסמין
2 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחתוכים גס
3 גזרים קלופים וחתוכים גס
בצל גדול קלוף וחתוך גס
כרישה שטופה – החלק הלבן חתוך גס
זר כוסברה קצוצה
זר שמיר קצוץ
זר פטרוזיליה קצוצה
3 שיני שום
מלח
פלפל
2 כפות שמן זית
ההכנה:
בסיר עמוק מחממים שמן ומטגנים בצל וכרישה. מוסיפים תפוחי אדמה, שום וגזר ומערבבים קלות. מוסיפים עוף ומטגנים כמה דקות. מוסיפים את העגבניות (והרסק אם משתמשים), מכסים במים פלוס כוס ומרתיחים.
עם הרתיחה מנמיכים לאש קטנה, מוסיפים אורז ומבשלים שעה מכוסה
מוסיפים את עשבי התיבול (פטרוזיליה, כוסברה ושמיר) מבשלים דקות ספורות ומגישים.
מתכון קלאסי של קרפלעך
עוד הרבה לפני שהרביולי הפך לטרנדי במטבחים של חובבי בישול, הסבתות היו מכינות את הגרסה הפולנית שלו קרפלעך - כיסוני הבצק הממולאים בבשר טחון או כבד. אז כי להעשיר את המרק בקצת מסורת בצקית, הנה מתכון בסיסי:
מרכיבים:
4 כפות מים
כפית מלח
קורט פלפל לבן
2 כפות שמן זית
2 כוסות קמח מנופה
2 חלומונים
למילוי:
בצל קלוף וקצוץ
2 שיני שום קלופות וכתושות
2 כפות שמן
2 כוסות בשר טחון או כבד קצוץ
קורט פלפל שחור
קורט מוסקט טחון
ההכנה:
מכינים את המילוי:
במחבת מחממים שמן ומטגנים את הבצל והשום, מוסיפים בשר ומתבלים, מטגנים את התערובת על אש בינונית כעשר דקות.
מקררים לפני מילוי
הבצק:
מערבבים את חומרי הבצק ולשים היטב (אם רטוב מוסיפים עוד קצת קמח)
נותנים לבצק לנוח עשר דקות
לשים את הבצק, חותכים לשלושה חלקים ומרדדים למלבנים
קורצים עיגולים בינוניים, מניחים במרכז כל עיגול כפית מהמילוי וסוגרים כך שנוצר סהר
סוגרים בעזרת מים ומהדקים יפה בקצוות
זורקים לסיר מים רותחים או מרק עוף לכ-20 דקות.





React to WordPress