השערורייה החדשה שתגרום לכם לחשוב שוב על קניות בזארה
מותג האופנה זארה שוב מוצא את עצמו בלב שערורייה לא מחמיאה, והפעם תעלומת הפתקים המסתוריים שנמצאו בכיסי הבגדים שלהם

ושוב זארה מסתבכת. בזמן האחרון המותג תמיד נמצא בכותרות, בין אם בזכות הבאז שיוצרים הבגדים, או בין אם בגלל השערוריות שלא מפסיקות להפתיע. ולכן אי אפשר שלא לתהות האם המוטו של זארה הוא "אין כזה דבר פרסום שלילי"?
השערורייה החדשה שוברת לב במיוחד: קונים בחנות האופנה זארה באיסטנבול מצאו פתקים יוצאי דופן בבגדיהם, אותם כתבו עובדים של זארה הטוענים שלא קיבלו תשלום על ייצור הסחורה. ליתר דיוק ובתרגום חופשי, היה כתוב עליהם "אני עשיתי את הבגד הזה שאתה הולך לקנות, אבל אני לא קיבלתי תשלום עבור העבודה שלי".
לדברי לקוחות זארה באיסטנבול, הפתקים נכתבו בכתב ידם של עובדי מפעל הייצור, במטרה לבקש מהקונים לתמוך בקמפיין שלהם ללחוץ על זארה לשלם להם את השכר המגיע להם. עובדים אלו היו מועסקים על ידי יצרן בשם "בראבו טקסטיל", במפעל שייצר סחורה למותגים כמו מנגו, נקסט ובעיקר זארה. המפעל סגר את עסקיו ביולי 2016 בפתאומיות והשאיר את העובדים ללא שכר של כמה חודשים וללא עבודה.
במטרה להשיג את הכסף שמגיע להם, השיקו העובדים עצומה מקוונת באתר Change.org בה הם דורשים מחברות הענק המסחריות את השכר המגיע להם על שלושה חודשי עבודה שלא שולמו. וכך כתבו בעצומה: "כולנו עובדים עבור זארה, מנגו, נקסט במשך שנים. עשינו את המוצרים של המותגים האלו במו ידינו, עשינו עבורם רווחים עצומים. אנחנו דורשים עכשיו כי המותגים האלו יתנו לנו את הכבוד הבסיסי ויפצו אותנו על העבודה שלנו". נכון להיום חתמו על העצומה כ-51,000 איש.
על פי דיווחים, למרות שלחברות הללו הייתה תקופה של יותר משנה לעשות זאת, אף אחת מהן לא הצליחה למצוא את הזמן או הרצון לשלם ל-140 עובדים שאיבדו את עבודתם בן לילה. משראו כי אין התקדמות מצד החברות בנושא, החליטו העובדים לקחת את המחאה צעד אחד קדימה ולהגיע היישר אל הקונים. מדובר בקמפיין חתרני וראשון מסוגו בו העובדים החליטו לא לוותר ולהשתמש בכל האמצעים שברשותם על מנת להשיג את המטרה, לפנות אל ליבם של הלקוחות ולנסות לרתום אותם למחאה ואולי על ידי כך לקבל את תשומת ליבם של מקבלי ההחלטות.
נכון להיום בזארה טוענים כי המותג פועל להקמת "קרן קשיים", על מנת לסייע לקבוצת העובדים הטורקיים שנותרו ללא שכר. התגובה הרשמית שלהם היתה "אנו מחויבים למצוא פתרון מהיר לכל אלו שנפגעו".
באופן אירוני, שחררה זארה בחודש הקודם הצהרה לעיתונות המציינת כי זארה משתפת פעולה עם ארגון "IOL" (ארגון העבודה הבינלאומי), על פרויקט שנקרא "Score" שמטרתו "שיפור מערכת הניהול ותנאי העבודה במפעלים בסין ובטורקיה". בזארה הצהירו כי יעבדו על מנת "לשפר את תנאי העבודה בכל הרמות לאורך כל שרשרת ייצור הבגדים".
140 עובדים שלא קיבלו שכר במשך שלושה חודשים - מדובר בכסף קטן מאוד עבור חברות ענק שכאלו. לא היה עדיף לשלם לאנשים את מה שמגיע להם על עבודה שעשו ולהימנע מכל הבלגן? לצערנו, כנראה שיש מישהו שלא חושב ככה.