אחרי למעלה מ-500 ימי מלחמה, התמשכותה והצפי לימים שאחריה, גוברת השפעתה על רמת האלימות בבית ובחוץ, גם בקרב מי שמעולם לא חוו אלימות במשפחה. המצב הביטחוני, הנמשך כבר למעלה משנה וארבעה חודשים, יוצר לחצים פנימיים ולעיתים אף תסמיני פוסט טראומה, פרצי זעם וחוסר שקט במשפחות ובין בני זוג, במיוחד בקרב מי שגר בסמיכות לאזורי מלחמה, משפחות שבהן אחד מבני המשפחה חזר מסבבי לחימה, אנשי כוחות הביטחון, משפחות מפונים ואחרים.

ימי המלחמה המטלטלים והמלחיצים מעצימים את הצורך בתמיכה וליווי מותאמים למשפחות בכלל, ולנשים הנמצאות במעגל האלימות, בפרט. על רקע תקופה מורכבת זו, גיבשה עמותת "לא. לאלימות נגד נשים", מהעמותות הוותיקות, הגדולות והמובילות בישראל, המעניקה רשת הגנה וסיוע לנשים החיות במעגל האלימות במשפחה, סל מענים וכלים להתמודדות עם מצבי הדחק שיצרה מציאות המלחמה.

לצורך מתן מענה מותאם וסיוע ראשוני לפונים לקו התמיכה של העמותה הוכשרו 50 מתנדבות, על-ידי נשות מקצוע מומחיות בתחומן. ההכשרה כללה התמקדות מקיפה בסוגיות הרלוונטיות לתקופה, לצד התייחסות לסיטואציות מחיי היום-יום של משפחות המתמודדות עם אלימות ושינויים בזוגיות ובמערכת המשפחתית, עקב המלחמה.

הפונים לקו הסיוע, התמיכה והייעוץ של העמותה, הנותן מענה 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, ב-22 שפות, יזכו לסיוע ראשוני על ידי אנשי מקצוע, שכאמור הוכשרו במיוחד לטיפול בטראומה ובהשלכות המלחמה, ויקבלו מענה מותאם, גם בהמשך, לפי הצורך. כן יוכלו לתאם שיחת ייעוץ בטלפון או בזום מעובדים סוציאליים, המתמחים בנושא אלימות במשפחה, ללא עלות, של כ-50 דקות.

בימים אלה יוצאת עמותת "לא. לאלימות נגד נשים" בקמפיין בטלוויזיה וברשתות החברתיות, בסיוע הפדרציה היהודית של שיקגו, המזמין נשים וגברים, לפנות לקו הסיוע, התמיכה והייעוץ של העמותה. הקמפיין, שהופק על-ידי סוכנות התוכן החברתי "אג'נדות", עולה תחת הסיסמה: "לפעמים המלחמה על הבית הופכת למלחמה בתוך הבית", שואף להעלות למודעות את השלכות המלחמה ואת פוטנציאל הסיכון שהיא מציבה לשינויי התנהגות ולאירועי אלימות במשפחה.

להערכת אנשי המקצוע בעמותה, משרתי המילואים ואנשי כוחות הביטחון, השבים לביתם ייאלצו לעבד את המראות והאירועים אליהם נחשפו בשדה הקרב, כשהם נושאים את צלקות המלחמה הגלויות והנסתרות. לקושי זה נוספים הקשיים הכלכליים, דאגות הפרנסה, שיקום השגרה הזוגית והמשפחתית והסתגלות לשינויים המשפחתיים והסביבתיים, שהתרחשו בזמן היעדרותם

"בזמנים של היעדר כלים אחרים להתמודדות עם כאב וטראומה, האלימות בבית עלולה להרים ראש ולהפוך לדרך חיים", אומרת ורדית דנציגר, מנכ"לית עמותת לא. לאלימות נגד נשים. "לכן בנינו מענה מותאם בשני רבדים: העלאת מודעות מחד, ומתן סיוע, מענים וכלים להתמודדות עם מצבי הדחק שיצרה מציאות המלחמה, מאידך".

לדברי דנציגר, ביום שלאחר המלחמה, כל מה שנדחק הצידה בעקבות האיום הקיומי עלול לצוף במלוא חומרתו. "משפחות בהן אחד מבני הזוג חוזר משירות מילואים ממושך, יידרשו לבנות את חייהן מחדש, והיחסים בתוך המשפחה עלולים להיתקל במתחים ובהתפרצויות זעם".

 קו הסיוע של עמותת "לא. לאלימות נגד נשים" פועל 24/7 ונותן מענה במגוון רחב של שפות בטלפון: 6724*